Desserter, Recept

Tigerkaka

Tigerkaka är något som både barn och vuxna älskar. Kakan är saftig, god och framförallt vacker eftersom den är marmorerad. I och med att Joe är en sann chokladälskare är tigerkaka något väldigt uppskattat här hemma. Jag brukar göra min lite lyxigare genom att blanda i chokladknappar så idag har jag tänkt dela med mig av mitt recept på tigerkaka. Detta receptet passar alla formar som rymmer ungefär 1,5 liter.

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 1 dl vita chokladknappar
  • 0,5 dl mörka chokladknappar (mjölkchoklad går bra också)

Smörj och bröa en form. Sätt därefter ugnen på 175 grader.

Smält smöret i en kastrull. När det har smält, tillsätt mjölken och rör om. Låt därefter smörblandningen svalna.

Vispa ägg och socker luftigt i en stor bunke.

Häll i mjöl och bakpulver i äggblandningen. Tillsätt därefter smörblandningen och vispa ihop det hela till en slät smet.

Häll över ungefär en tredjedel av smeten i en mindre skål. Tillsätt vaniljsocker till den större skålen och kakao till den mindre. Vispa båda tills de är släta igen. Rör därefter ner chokladknapparna – vit choklad i den ljusa smeten och vice versa.

Häll hälften av den ljusa smeten i formen. Tillsätt därefter hälften av chokladsmeten. Täck sedan den med resten av den ljusa smeten. Sist ska det sista av chokladsmeten i. Ta därefter en sked och dra några fina mönster i smeten så att den marmoreras. Försök att använda dig av långa drag som är långsamma. Är de snabba och många finns en risk att smeten rörs om istället.

Jag har två bilder eftersom jag gjorde kakan i två olika formar.

Grädda kakan längst ner i ugnen i 35 minuter. Använd en provsticka. När kakan är färdig ska den svalna helt.

Sen är det bara att lossa kakan försiktigt. Det kan hända att kakan fastnar i botten eftersom knapparna kan sjunka. Använd därför en smal slickepott eller en stekspade för att försiktigt avlägsna kakan. Har man en rund sockerkaksform är det lite svårare (vilket är varför min inte blev så fin).

Om man använder chokladknappar blir marmoreringen mindre synlig i och med att knapparna kan smälta och klumpa ihop sig men kakan blir så mycket godare på detta viset!

Vill man att mönstret ska vara mer synligt är det bara att utesluta knapparna och öka sockret med en halv deciliter. Saftigt, gott och vackert – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *