Drycker, Recept

Pistagemjölk

Mjölk är en produkt vi människor konsumerar i olika mängder. I och med att vi egentligen inte behöver animaliska produkter finns många olika ersättningar för mjölk. Något jag tycker är gott som ersättning för mjölk är mandelmjölk. Det är en dryck med en nötig smak som passar perfekt som ersättning för mjölk i det mesta. Under julhelgen var min bror hos oss och hittade en burk med pistagenötter i vårt skafferi. Han ville testa att göra pistagemjölk. Jag som gillade mandelmjölk tyckte att det lät som en bra idé så vi gjorde pistagemjölk. Idag tänkte jag dela med mig av receptet eftersom min bror verkligen älskade mjölken!

Ingredienser (ungefär 1 liter):

  • 2 dl pistagenötter (skalade)
  • 1 liter vatten
  • 2 tsk agavesirap eller ljus sirap
  • 1 nypa salt
  • 0,5 tsk vaniljsocker (vaniljessens funkar också)

Blötlägg nötterna över natten. De ska bli mjuka.

När nötterna har mjuknat, lägg dem i en mixer tillsammans med övriga ingredienser.

Mixa allt tills det blir en slät blandning. Har man en liten mixer, vilket jag har, så får man mixa i omgångar.

Sen är det bara att sila av vätskan. Använd helst en saftsil eller liknande för att undvika grynighet. Ställ gärna in mjölken i kylskåpet i någon timme före servering.

Nötigt, mjölkigt, djurvänligt och svalkande – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *