Mat, Recept

Gratäng med japanska smaker

Känner ni till den där situationen där man har mat i kylskåpet men aldrig tillräckligt för att laga något stort av det, eller när man har matrester men inte tillräckligt för att bli mätt? Det händer mig rätt ofta. En enkel lösning på det problemet är faktiskt att slänga ihop allt till en gratäng. Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på en gratäng med japanska smaker. Det är en ganska västerländsk gratäng men jag fick lite inspiration från Japan. Man kan byta ut champinjonerna och spenaten mot andra grönsaker om man vill. För mig är detta en perfekt rätt för att bli av med de sista potatisarna och svamparna i kylskåpet. Gratängen är väldigt lätt att veganisera och blir hur festlig som helst! Den är mild men har markanta drag som är inspirerade av japansk mat. Ni måste testa den!

Ingredienser (3 portioner):

 • 500 g potatis
 • 1 msk rapsolja
 • 1 hackad gul lök
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 3 stora eller 5 medelstora champinjoner i skivor
 • 225 g tinade strimlor av valfritt sojakött (jag använder 6 strimlade Quornfiléer)
 • 2 msk misopasta (man kan köpa snabbmisosoppa och använda miso därifrån också)
 • 2 rejäla nävar babyspenat
 • 2 dl creme fraiche eller vegansk fraiche
 • 1 kombu dashi (vegetarisk japansk buljong som finns i asiatiska butiker, kommer oftast i små påsar i en större kartong)
 • 2 msk japansk sojasås
 • 1 dl riven ost (om du använder en vegansk ost, använd en som smälter bra)

Sätt ugnen på 200 grader. Man kan skala potatisen om man vill men jag tycker att det blir godare med skalet på. Skrubba och skiva potatisen i tunna skivor som är ungefär 2 mm tjocka. De ska inte vara tunna som chips utan de ska vara ungefär lika tjocka som skivorna brukar vara i potatisgratäng. Sprid ut skivorna i en oljad ugnsform.

Hetta upp rapsoljan i en stor stekpanna. Fräs lök och vitlök tills de blir transparenta.

Tillsätt strimlorna, champinjonerna och misopastan och stek på medelvärme. Allt ska bli genomvarmt.

När champinjonerna är genomstekta ska spenaten tillsättas. Sänk värmen till den lägsta och rör om tills spenaten mjuknar.

Tillsätt resterande ingredienser förutom osten. Rör om ordentligt tills det blir jämnt. Dashi som man köper som torrvara kommer oftast i form av små korn i portionspåsar. Dessa korn måste lösas upp ordentligt, annars kan man få väldigt salta delar i maten.

När allt är blandat och klart ska blandningen hällas i ugnsformen över potatisskivorna. Försök att jämna till det så mycket som möjligt. Strö därefter ost över det hela.

Grädda gratängen i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter.

När gratängen är färdig kan man garnera den om man vill men annars är den färdig som den är. Jag använde Blue Dragons färdiga snabbmisosoppa. Den kommer med misopasta för soppa samt små påsar med nori och liknande för garnering. Det blir supergott att ha det ovanpå gratängen. Annars kan man även garnera med sesamfrön, furikake, bitar av nori eller något annat rostat.

Visst är den läcker? Den blir extra smarrig med en fräsch sallad till eller kanske till och med en japansk algsallad (wakame)!

Krämigt, festligt och en redig kulturblandning – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *