Drycker, Recept

Matcha latte

När vi var i Tokyo köpte vi med oss en japansk matchavisp gjord i bambu samt matcha. För er som inte vet så är matcha en tesort som kommer i pulverform. Det vispas med vatten och är den huvudsakliga drycken som man har under japanska teceremonier. I Sverige kan det vara svårt att hitta matcha men det säljs oftast i hälsobutiker eftersom det är en nyttig vara. Det finns även i större livsmedelsbutiker. Tyvärr är matcha otroligt dyrt i Sverige. En burk brukar kosta runt 80 kronor men i Japan kostar det knappast 20 kronor.

Matcha har dock blivit trendigare i Sverige så jag hoppas att priset sjunker med tiden. Alla Espresso House i Sverige serverar t.ex. drycken matcha latte. Det är en fusiondryck där man har blandat matcha med skummad mjölk. Jag testade det både i Sverige och i Japan och älskade det. Dock var jag inte så sugen att spendera hutlösa mängder pengar på det så jag experimenterade hemma och kom fram till att det blev godare och billigare när man gjorde det själv. Därav ska jag dela med mig av ett recept på matcha latte. Man kan ordna detta med havremjölk eller mandelmjölk med för att få en vegansk variant.

Ingredienser (2 portioner):

  • 3 tsk matchapulver
  • 2 dl vatten
  • 2 dl mjölk (2,5 dl för havremjölk eller mandelmjölk)

Häll upp matchapulvret i en skål. Nedanstående bild visar hur mitt set ser ut. Allt är från Japan. Man behöver inte en lyxig bambuvisp men vi köpte en i Japan för 20 kronor (de kostar 200 kronor i Sverige).

Koka upp vattnet.

Vill man ha varm mjölk kan man värma den men det går lika bra med kall. Skumma mjölken ordentligt.

Vispa varmt vatten och matchapulver tills det blir så klumpfritt som möjligt. Det kan ta tid och det brukar oftast bli några små klumpar i botten.

Blanda sedan teet med den skummade mjölken och rör om försiktigt. Rör inte om för hastigt för då kan den skummade mjölken förstöras och bli rinnig. Rör bara om så att allt blir jämnt fördelat.

Sen är det bara att servera drycken och njuta. I Japan har man ofta matcha tillsammans med något sött eftersom teet anses vara bittert. Jag älskar att ha daifuku till (japansk sötsak gjord på klibbigt ris med en någon slags fyllning).

Smakrikt, nyttigt, värmande och framförallt gott – hoppas det smakar!

P.S. Jag har nyligen upptäckt en otroligt fuskig metod för att få till det på ett ännu lättare sätt som faktiskt eliminerar klumpar helt och hållet. För den som vill fuska så gör man det enklast med en billig handmjölkskummare. Det du gör är att du blandar pulver och mjölk i en mugg och skummar mjölken tillsammans med pulvret. Mjölkskummaren vispar in pulvret åt dig. Därefter häller du det varma vattnet över och rör om. Men det är givetvis roligare på det traditionella viset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *