Desserter, Recept

Crêpes

De flesta känner nog till crêpes, de tunna franska pannkakorna som man kan fylla med allt möjligt. Tyvärr är de ganska svåra att få tag i om man bor i Växjö. Alla caféer här har pannkakor men endast den svenska varianten. När jag och Joe var i Japan köpte vi crêpes några gånger eftersom det är väldigt vanligt där. Det var fantastiskt gott! Jag har även köpt det i Paris ett flertal gånger samt i Wales. Det är en somrig dessert som jag verkligen saknar. Det slutade med att jag och Joe bestämde oss för att göra egna så idag tänkte jag dela med mig av mitt recept på crêpes.

Ingredienser (8 – 10 crêpes):

  • 2 ägg
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2,2 dl mjöl (ungefär 255 g)
  • 3,5 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 1 msk matolja
  • Valfri fyllning

Vispa ägg, socker, vaniljsocker och salt i en stor skål.

Tillsätt därefter lite av mjölet, lite av mjölken och lite av vattnet. Ta en tredjedel åt gången av varje. Vispa mellan varje addition tills allt har lagts i. Anledningen till detta är att undvika klumpar.

Doppa en pensel i matolja och pensla en stor stekpanna, gärna en med non-stickbeläggning. Hetta upp stekpannan till ett läge mellan medelvärme och högsta temperatur. Sleva därefter upp så mycket smet så att du precis kan täcka botten av stekpannan, så tunt som möjligt.

När pannkakan börjar stelna, vänd försiktigt på den. Ett tips är att lyfta en bit av pannkakan med en stekspade och sen ta i den med händerna och vända. Då minimerar man risken för att den ska gå sönder, men detta rekommenderas inte om man inte tål lite värme på fingrarna.

När båda sidorna av pannkakan har fått lite gyllene partier så är de färdiga. Ska man ha fyllning i kan man låta dem svalna i några minuter.

Jag brukar fylla mina crêpes med vispad grädde, skivade jordgubbar, choklad och nougatsås!

Om man ska fylla sina crêpes ska man placera fyllning på en tredjedel av pannkakan så som jag har gjort på bilden ovanför. Därefter viker man de fria sidorna mot mitten bara, som en wrap.

Joe brukar ha banan, chokladglass, vispad grädde och chokladsås i sina istället.

Om man inte vill äta så många crêpes på en och samma gång (de är väldigt mäktiga) så kan man spara smeten i kylskåpet i max två dagar och steka resten senare. Man får dock röra om smeten igen innan stekning då den kan skära sig. Pannkakorna blir minst lika goda på dagsgammal smet!

Nu när det är sommar är crêpes verkligen uppfriskande. Man kan göra så otroligt mycket med dem. Om man vill går det även att fylla dem med matigare innehåll men då bör man utesluta sockret i receptet.

Uppfriskande, sött, flexibelt och gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *