Mat, Recept

Luftigt vitt lantbröd

Häromdagen gjorde jag ett luftigt vitt lantbröd för att bli av med lite mjöl som fanns i skafferiet. Jag förväntade mig inte riktigt att brödet skulle bli så gott som det blev så jag blev väldigt förvånad och skrev ner receptet direkt. Jag bakade brödet två gånger till och det blir lika gott varje gång. Joe älskar det! Min pappa var på besök förra veckan och då bakade jag det åt honom med. Han blev så förtjust att han ringde mig flera gånger från jobbet för att få receptet. Eftersom de blev så glada av brödet tänkte jag att ni kanske också skulle bli det? Brödet är vitt men man kan byta ut delar av mjölet mot grahamsmjöl om man vill. Receptet är helt veganskt!

Ingredienser (1 stor limpa eller 2 medelstora matbröd):

  • 7 g torrjäst (en halv påse)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker, sirap eller honung (honung är ej veganskt)
  • 3 dl varmt kranvatten
  • 5 – 8 dl mjöl

Blanda torrjäst, salt, socker och vatten i en står skål. Rör om tills blandningen är klumpfri. Låt därefter skålen stå i rumstemperatur i en kvart. Det ska bildas ett lager skum ovanpå. Skummet kan vara svårt att se men det finns där efter en kvart!

När skummet har bildats, tillsätt mjölet, 1 deciliter åt gången och rör om. Degen ska inte vara kladdig men inte heller smultorr. Degen behöver inte knådas så mycket utan det räcker när degen känns fast nog.

Vill man ha en limpa kan man täcka insidan av en brödform med bakplåtspapper och trycka ner degen i den jämnt och fint. Vill man ha två mellanstora matbröd kan man dela degen i två delar och forma korvar av dem (placera på plåt med bakplåtspapper).

Strö lite mjöl på degen, täck den med en bakduk och låt den jäsa i en timme. Den ska jäsa till sin slutgiltiga form så man ska inte knåda den senare.

När det har gått en timme, sätt ugnen på 225 grader. Låt degen fortsätta jäsa under tiden ugnen värms upp.

Grädda brödet i mitten av ugnen i en kvart ungefär. Brödet ska få en krispig brun yta.

Sen är det bara att servera brödet. Vill man ha det senare kan man frysa in brödet i en månad. Det går även att linda in det i en kökshandduk över dagen.

Lantligt, mättande och luftigt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *