Mat, Recept

Pogacha

Pogacha är ett supergott matbröd från Balkan. Brödets utseende kan variera beroende på vem som bakar det och kan därför i många fall vara ett konstverk. Traditionellt bakas det i en rund form där ovansidan bildar något slags mönster som underlättar uppdelning av brödet. Det är alltså ett brytbröd där man kan bryta loss delar av “mönstret”. Jag har under hela min barndom vuxit upp med vänner som har rötter i Balkan. Därav har jag ätit en hel del pogacha på festliga middagar hos dem. Jag tycker om brödet så mycket att jag har frågat om recept flera gånger. Idag tänkte jag dela med mig av det receptet jag har kommit fram till genom att blanda alla. Jag vill tacka mina fina vänner Armin, Selma och Ines för inspirationen till receptet. Hoppas att ni andra gillar receptet. Brödet är supergott tillsammans med en mustig och kryddig gryta eller soppa! Det är dessutom veganskt så det passar de flesta!

Ingredienser (12 bitar):

  • 7 g torrjäst (ett halvt paket)
  • 1 msk socker
  • 1 dl ljummet vatten
  • 3 dl kallt vatten
  • 4 msk rapsolja eller smält smör (byt ut smöret mot margarin för veganskt bröd)
  • 8 – 10 dl vetemjöl

Blanda torrjästen och sockret tillsammans med ljummet vatten i en stor bunke. När det är klumpfritt, låt blandningen stå i rumstemperatur i en kvart. Det ska bildas ett lager skum ovanpå (syns inte så bra i min bild).

Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ihop allt till en deg. Känn av med mjölet så tillsätt inte allt på en gång. Det är tillräckligt när degen inte längre fastnar i bunken.

Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela upp den i 12 delar.

Klä en rund springform i bakplåtspapper. Min springform är 25 cm i diameter. Bakplåtspappret behöver inte sitta perfekt. Om det blir veck i kanterna skapar det fina mönster i brödet senare som ger brödet ett rustikt och lantligt utseende!

Rulla de 12 bröddelarna till bollar och placera dem i springformen. Täck därefter formen och låt degen jäsa i 45 minuter. Bollarna ska jäsa ihop så att de trycker på varandra.

Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda brödet i mitten av ugnen i 45 minuter ungefär. Brödet ska få en gyllenbrun yta.

När det är färdigt ska det svalna en stund, gärna på ett galler. Sen är det bara att servera det nygräddade brödet! Det är riktigt gott tillsammans med en gryta, röra eller soppa.

Förvara överblivet bröd i frysen. Det håller väldigt länge där! Det är dock som godast när det är nybakat.

Mättande, gott, luftigt och vackert – hoppas det smakar!

2 reaktioner på ”Pogacha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *