Mat, Recept

Mustig tomat- och kikärtssoppa

Förra året fick jag en stavmixer i födelsedagspresent av min bror. Det var något jag alltid hade velat ha men inte orkat lägga pengar på själv eftersom jag ville ha en av bättre kvalitet. I och med att jag fick en till slut kände jag att det var dags för mig att dela med mig av recept på rätter som kräver stavmixer. Idag tänkte jag dela med mig av just ett sådant recept; nämligen en mustig tomat- och kikärtssoppa. Soppan är vegansk i grunden men innehåller mozzarella som garnering. Detta kan uteslutas och ersättas med t.ex. tofutärningar eller mer kikärtor för den som vill ha soppan helt vegansk.

Ingredienser (4 portioner):

 • 1 msk olja av valfritt slag
 • 1 medelstor morot
 • 1 gul lök
 • 4 vitlöksklyftor
 • 1 grönsaksbuljongtärning
 • 2 krm spiskummin
 • 0,5 tsk korianderpulver
 • 1 burk krossade tomater (400 g)
 • 4 dl vatten
 • 1 förpackning kikärtor (färdigkokta)
 • Salt och peppar efter smak
 • Garnering: krasse och mozzarella

Hacka moroten och löken i medelstora bitar. Stek dem tillsammans med vitlöksklyftorna på medelvärme i lite olja i en gryta. Allt ska bli genomvarmt.

Tillsätt krossade tomater, vatten, buljong och kryddor. Rör om ordentligt så att buljongen löses upp och kryddorna blandas. Låt soppan koka upp och sänk sedan till låg värme. Låt soppan puttra i tio minuter. Sätt gärna på ett lock på glänt för en mustigare soppa.

Mixa sedan soppan slät med hjälp av en stavmixer.

Rör sedan ner kikärtorna i soppan.

Sen är det bara att portionera soppan. Garnera gärna med lite krasse och mozzarella. Ska man spara soppan i en matlåda så ska garneringen uteslutas. Garneringen tillsätts endast vid servering!

Soppan är enkel men väldigt mättande. Vill man så kan man även servera soppan tillsammans med en god bit bröd.

Enkelt, gott och mustigt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *