Risotto är väldigt enkelt att laga samtidigt som det är lyxigt och gott. Jag brukar försöka variera innehållet i min risotto beroende på hur lyxig jag vill att den ska vara. Idag tänkte jag dela med mig av ett helt veganskt risottorecept som jag tycker är den godaste risotton som finns. Den förgyller vilken dag som helst!
Ingredienser (4 portioner):
- 2 msk olivolja
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 4 dl arborioris (risottoris)
- 6 medelstora champinjoner
- 3 dl vitt vin
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- Kokande vatten
- Salt och peppar
- 1 zucchini
- 8 – 12 sparrisar
- 50 g riven vegansk parmesan
Börja med att koka upp en hel del vatten. Det bästa är att koka upp en liter i en vattenkokare.
Hacka lök, vitlök och champinjoner. Hetta därefter upp lite olja i en traktörpanna och stek sedan lök, vitlök, champinjoner och ris på svag värme. Riset ska bli glansigt.
Tillsätt vinet och låt det ånga bort samtidigt som riset absorberar dess smak.
Tillsätt därefter buljongtärningarna och vattnet. Det ska vara minst en halv liter vatten men man kan tillsätta mer vid behov. Det viktigaste är att vattnet alltid är varmt från början.
Rör om så att buljongen löses upp och sätt sedan ett lock på pannan, på glänt. Låt riset ångas på svag värme i 20 minuter. Rör om då och då så att inget bränns. Tillsätt vatten vid behov.
Man kan göra vad man vill med zucchinin men jag gillar att hyvla min med en osthyvel. Då får man väldigt fina bitar som ser lyxiga ut.
Stek zucchinin så att den blir glansig och genomvarm. Den får inte stekas för länge för då blir den geggig och mjuk. Det räcker med 3 – 5 minuter på medelvärme.
Ställ undan zucchinin och stek därefter sparrisarna. De kan få stekas lite längre så att de blir mjukare. Jag steker mina sparrisar i minst 7 minuter. Jag älskar smörig sparris så släng på några klickar smör eller margarin på sparrisarna för att få en smörig smak.
När risotton är färdig ska all vätska vara absorberad och riset ska vara klibbigt och krämigt. Smaka av och tillsätt mer varmt vatten om det inte känns kokt nog.
Rör därefter ner osten och rör om. Vill man så kan man snåla lite med osten och spara resten som garnering vid servering.
Sen är det bara att servera!
Servera risotton tillsammans med den vackra zucchinin och sparrisen.
Om ni undrar vilket vin och vilken ost jag använde så kan ni se dem i bilden nedanför. Båda är veganska så rätten passar alla. Tänk dock på att inte steka sparris i smör om det ska vara veganskt.
Krämigt, smakrikt och vackert – hoppas det smakar!