Mat, Recept

Fajitagratäng

Vill man ta sina tacos eller fajitas till en ny nivå så är fajitagratängen en bra väg att gå. Det är en gratäng som jag brukar göra när jag har för mycket paprika hemma. Jag brukar köpa paprika i flerpack eftersom jag köper dem ekologiska. Sedan glömmer jag att jag har några kvar och köper fler. Detta receptet är ett perfekt sätt att bli av med lite paprika. Vill man inte ha så mycket av det kan man såklart byta ut en del av paprikan mot andra grönsaker också. Receptet går även att veganisera för den som vill ha veganskt. Fajitagratängen är därför ett recept som funkar för alla och är en höjdpunkt under dagen då den serveras!

Ingredienser (4 portioner):

  • 2 msk olja av valfritt slag
  • 300 g vegetariska grytbitar eller liknande (t.ex. Quornbitar)
  • 3 paprikor i valfria färger
  • 1 gul lök
  • 2 påsar tacokrydda
  • 200 g färskost (t.ex. Philadelphia eller den veganska Oatly påMackan)
  • 2,5 dl creme fraiche (jag använder Lätt Creme Fraiche men veganer kan använda Oatly iMat Fraiche)
  • 1 dl riven ost

Sätt ugnen på 200 grader.

Hetta upp oljan i en stekpanna. Sänk till medelvärme och stek grytbitarna mjuka och genomvarma.

Tillsätt lök och paprika. Rör om och låt allt stekas tills löken blir glansig och smått genomskinlig. Tillsätt därefter kryddan och rör om ordentligt. Om det bildas klumpar som inte vill lösas ut kan man hälla i en skvätt vatten.

Rör ihop creme fraiche, färskost och den rivna osten i en skål.

Häll i fajitablandningen i en ugnsform. Täck försiktigt med ostblandningen.

Ställ in gratängen i ugnen och låt den gräddas i ungefär en kvart. Osttäcket ska få bruna partier.

Sen är det bara att servera denna festliga och läckra rätt! Jag brukar servera den i tortillabåtar men man kan ha gratängen till, i princip, vad som helst! Ris, bröd, potatis, tacotuber, nachos, tortillas, couscous, matvete, bulgur – låt fantasin flöda!

Festligt, krämigt, kryddigt och enkelt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *