Mat, Recept

Spaghettigratäng

Spaghettigratängen är en rätt som är en kombination av lasagne och bolognese. Den är perfekt för lunchlådan eftersom den blir godare dagen efter! Jag fick inspiration till receptet från Zeina’s Kitchen och modifierade receptet efter våra smaker här hemma. Det är ett superrecept verkligen! Om ni inte följer Zeina redan så tycker jag att ni bör göra det.

Ingredienser (8 portioner):

  • 2 msk olja
  • 1 gul lök
  • 5 vitlöksklyftor
  • 400 g färs
  • 400 g krossade tomater
  • 400 g passerade tomater
  • 1 msk paprikapulver
  • 3 tsk oregano
  • 3 tsk basilika
  • 2 tsk persilja
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk sojasås
  • Salt och peppar
  • 400 g spaghetti
  • 5 dl lätt creme fraiche (2 paket)
  • 3 dl riven ost av valfritt slag
  • 2 mozzarellaostar

Finhacka löken och 4 av vitlöksklyftorna. Stek dem i olja i en gryta.

Tillsätt färsen och stek på svag värme tills allt är genomvarmt.

Tillsätt krossade tomater, passerade tomater, torkade örter, paprika, dijonsenap och sojasås. Salta och peppra efter smak. Rör om ordentligt så att allt blandas och låt därefter såsen puttra under lock i 15 minuter. Sedan ska såsen puttra i 10 minuter utan lock så att den inte blir för rinnig. Koka upp spaghetti under tiden!

Pressa den sista vitlöksklyftan. Rör ihop creme fraiche, vitlök och 2 dl riven ost.

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg halva creme fraicheblandningen i botten av en stor ugnsform.

Häll i pastan och toppa med ena mozzarellaosten (skiva först). Jag använde två paket minimozzarella och delade varje miniost i två halvor istället.

Täck med färssåsen. Toppa detta med resten av mozzarellan.

Garnera med det sista av den rivna osten!

Grädda sedan gratängen i mitten av ugnen i 20 minuter eller tills osten har smält och blivit gyllenbrun. Ett tips är att placera lite folie i botten av ugnen ifall er form råkar bli lika överfull som min!

Visst ser det smarrigt ut? Rätten var väldigt god och krämig! Den är en fröjd för alla som älskar pasta!

Krämigt, gott, smakfullt, mättande och mustigt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *