Mat, Recept

Smörstekt vitlöksris

Jag har inte skrivit på flera månader och det beror på att jag inte riktigt har haft tid till det förrän nu. Vi mår dock bra hemma hos mig trots omständigheterna som råder i världen. Jag hoppas att ni gör det med! Ta hand om er ordentligt nu!

Något som inte stannar oavsett vad är kosten. Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på smörstekt vitlöksris. Detta är ett riktigt smarrigt och festligt recept som passar lika bra till vardags som till en fin middag. Rätten är lite tidskrävande men det är också all tid man lägger ner på den som gör den så god.

Ingredienser (4 portioner):

  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 3 dl sushiris
  • 2 msk majonnäs
  • 2 msk japansk sojasås
  • 2 ägg
  • 1 tsk torkad persilja
  • Salt och peppar

Denna rätt blir som bäst om riset är dagsgammalt och inte nykokt. Det blir såklart otroligt gott med nykokt ris också, men asiatiska rätter med stekt ris brukar bli som godast om riset är från dagen innan. För bästa smak rekommenderar jag att riset förbereds en dag i förväg.

Börja med att skölja och blötlägga riset i en halvtimme. Ånga därefter riset enligt instruktioner. Det brukar räcka med 3 dl riskorn och 4 dl vatten under lock i 10 minuter. Låt därefter riset svalna med locket på i 10 minuter.

Finhacka vitlöken och stek den i smör tills löken blir alldeles glansig och doftar starkt.

Rör ner majonnäsen i riset. Detta kan verka konstigt men majonnäs ger det en modern japansk touch.

Rör ner riset i stekpannan. Tillsätt även sojasåsen och stek på svag värme. Riset ska bli glansigt och lite gyllenbrunt.

Flytta över riset till ena sidan av stekpannan. Vispa äggen i en skål och häll därefter ner äggen i stekpannan på den tomma sidan.

Höj värmen till medelvärme. När äggen börjar stelna lite ska de röras om så att de fortsätter stelna men går i bitar. Rör inte om riset.

När det inte finns någon äggvätska kvar är det bara att röra om allt i stekpannan. Se till så att äggen går sönder under omrörningen så att det blandas ordentligt. Tillsätt även persilja samt salt och peppar enligt smak.

Sen är det bara att servera detta supersmarriga och väldoftande ris!

Jag brukar servera det med teriyakimarinerade Quornfiléer, men man kan låta fantasin flöda.

Aromatiskt, lyxigt, smörigt och så gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *