Desserter, Recept

Sverigekaka

Glad midsommar! Hur firar ni? Jag har tidigare firat högtiden med vänner men numera brukar jag bara äta lite gott under dagen. Fast det är ju inte helt fel det heller.

En kaka som passar vilket midsommarbord som helst är sverigekakan. Den är som lämpligast vid nationaldagen och vid midsommar (tycker jag i alla fall). Eftersom det är midsommar nu så tänkte jag att receptet skulle vara väldigt lägligt. Kakan är en traditionell kaka med en saftig mittendel. Det är en väldigt billig kaka eftersom den görs på ingredienser man oftast redan har hemma. Så varför inte lyxa till helgens middagsbord med en efterrätt som denna?

Ingredienser (cirka 6 – 8 bitar):

Kaka

  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 dl kokhett vatten
  • 1 tsk smält smör
  • 0,5 dl kokosflingor eller ströbröd

Fyllning

  • 50 g smör
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 tsk vaniljsocker

Garnering

  • Färska bär
  • Florsocker

Sätt ugnen på 180 grader.

Vispa ägg och socker poröst i en skål. Tillsätt mjöl och bakpulver och vispa ihop till en dryg smet. Tillsätt allra sist det kokheta vattnet och vispa igen tills smeten är jämn och len.

Smörj en springform som är ungefär 20 cm i diameter med lite smält smör. Bröa formen med antingen ströbröd eller kokosflingor. Jag tycker att det blir så mycket godare med kokosflingor!

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30 minuter ungefär. Kontrollera med en provsticka då och då.

Låt kakan svalna när den är färdig. Gör fyllningen under tiden.

Smält smör i en kastrull. När smöret börjar smälta, stäng av värmen och tillsätt resten av ingredienserna för fyllningen och rör om ordentligt.

Dela kakan på mitten och häll försiktigt fyllning på de skurna sidorna. Försök sprida ut det med en spatel så jämnt som möjligt.

Sätt ihop kakan och garnera den. Jag brukar pudra min med lite florsocker.

Sen är det bara att servera denna kaka! Jag serverar min med färska jordgubbar – perfekt vid midsommar!

Kakan är så otroligt saftig och god trots att den är och ser enkel ut! Förvara gärna överbliven kaka i plastfolie. Det är dock sällan det blir något över…

Saftigt, somrigt, sött och gott – hoppas det smakar!

3 reaktioner på ”Sverigekaka

  1. Jag var hemma med min man och våra katter under midsommaren vi grillade och annnars åt gott och myste hemma.
    Han har jobbat så mycket på senaste tiden så de va skönt att bara vara hemma tillsammans.

    1. Åh, det låter hur härligt som helst! Ursäkta att jag svarar så sent! Hoppas ni har en fortsatt trevlig sommar! Massa kramar!

      1. Det gör inget att du svarar sent. Tack! Vi ska ha en skönt fortsatt sommar och ni med! Massa kramar åt dig med <3

Lämna ett svar till Cecilia Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *