Mat, Recept

Färslimpa

På senare tid har vegetariska köttersättningsprodukter blivit allt mer finurliga. Många av dem har egenskaper som inte fanns när jag var yngre. Idag har vi formbar färs som är helt vegansk. Förr fanns bara den smuliga varianten. I och med att formbar färs är så flexibelt så förekommer det ofta i mitt kök. Idag tänkte jag dela med mig av en sådan rätt – nämligen min färslimpa som är en vegetarisk köttfärslimpa. Rätten ger väldigt många portioner så den är perfekt för lunchlådan och räcker en hel vecka!

Ingredienser (8 portioner):

  • 1 dl matgrädde eller havregrädde
  • 2,5 dl ströbröd
  • 850 g tinad formbar färs (jag använder Anammas)
  • 2 finhackade gula lökar
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 msk sojasås
  • 2 msk grönsaksfond
  • 0,5 msk svartpeppar
  • 1 msk torkad persilja
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 tsk olivolja

Blanda grädde och ströbröd i en skål och låt det stå och dra i 10 minuter i rumstemperatur. Ströbrödet ska mjukna lite så att det blir som en tjock smet nästan.

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft (225 om du har en vanlig ugn).

Tillsätt resten av ingredienserna och blanda allt till en jämn färs. Forma sedan färsen till en limpa. Jag fuskar och klär en brödform i plastfolie för att använda den som form.

Placera limpan i mitten på en plåt med bakplåtspapper på. Rosta gärna rotfrukter på samma plåt som tillbehör.

Rosta limpan i mitten av ugnen i 15 – 20 minuter. Limpan ska få en fin yta.

Sen är det bara att skiva limpan och servera! Jag tycker att den blir godast tillsammans med rostade rotfrukter och en mustig brunsås.

Enkelt, mat för flera dagar och smakrikt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *