Mat, Recept

Brödsallad

Denna sommar har jag ätit rätt mycket sallad; främst för att det har varit så varmt hemma hos oss. Nu har det äntligen blivit lite kyligare även om värmen är tillbaka. Sommaren är förbi men det betyder inte att somrig mat är det. Idag tänkte jag dela med mig av sommarens bästa sallad som passar lika bra på ett höstigt matbord – nämligen brödsallad!

Ingredienser (2 portioner):

  • 2 nektariner
  • 2 skivor surdegsbröd
  • 2 msk olivolja
  • Svartpeppar
  • 1 chilifrukt av valfri färg
  • 200 g snacksgurka (vanlig gurka går också bra)
  • 10 cocktailtomater
  • 1 liten rödlök (byt till schalottenlök om du vill ha en mildare sallad)
  • 2 mozzarellaostar (à 100 g avrunnen vikt)
  • 2 msk citronolivolja
  • Italiensk salladskrydda
  • 1 näve färsk bladpersilja

Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader för vanlig ugn).

Skiva nektarinerna fint och riv brödskivorna i mindre bitar. Sprid ut frukten och brödet på en plåt med bakplåtspapper. Ringla olivolja över och blanda.

Rosta brödet och nektarinerna längst upp i ugnen i 7 – 10 minuter eller tills brödet får färg. Ta sedan ut plåten och låt innehållet på den svalna.

Skiva gurkorna, strimla löken, finhacka chilin och halvera tomaterna.

Bygg ihop salladen genom att skopa upp brödbitarna och nektarinskivorna och lägga dem på två tallrikar. Toppa sedan med rödlök och chili. Sprid därefter ut gurkskivorna och tomaterna vackert men lämna gärna mitten av tallriken lite “nedsänkt”. Placera en mozzarellaost i mitten och ringla citronolivolja över. Strö gärna lite italiensk salladskrydda över det hela efter smak. Garnera med lite bladpersilja.

Sen är det bara att servera! Salladen blandar alla sommarens smaker på ett fräscht sätt samtidigt som den känns matig tack vare brödet och osten.

Somrigt, fruktigt, färgglatt, fräscht och krispigt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *