Visst är det härligt när man kan laga god och enkel mat med så lite disk som möjligt? Halloumipytten är en sådan rätt som endast kräver en potatisskalare, en kniv, en skärbräda, en stekpanna och en ugnsform. Nu när hösten är på ingång tycker jag att en pytt sitter lägligt. Jag älskar rotfrukter oavsett säsong men hösten är extra speciell för dem. Denna pytten är därför en perfekt rätt för hösten för den känns både lite somrig och lite höstig. Den är dessutom väldigt enkel att tillreda så den är perfekt för stressiga dagar. Pytten funkar även fint i lunchlådan dagen efter!
Ingredienser (4 portioner):
- 50 g smör, smält
- 800 g potatis, gärna fast
- 1 litet blomkålshuvud
- 2 medelstora morötter
- 2 msk valfria torkade örter (t.ex. dill och timjan)
- 250 g champinjoner
- 400 g halloumi
- 65 g babyspenat
- 1 tsk chiliflakes
- 2 msk citronolivolja (vanlig olivolja fungerar också)
- 1 kruka färsk persilja
Sätt ugnen på 200 grader varmluft (225 grader för vanlig ugn).
Skrubba rent potatisen men behåll skalet på. Skala morötterna. Skär potatisen, morötterna och blomkålshuvudet i mindre bitar.
Blanda det smälta smöret med de torkade örterna.
Klä en ugnsform i bakplåtspapper och släng i potatisen, morötterna och blomkålen. Häll smöret på och massera in det.
Ställ in formen i ugnen i 20 minuter. Skär champinjonerna i bitar under tiden.
Ta ut formen och lägg i champinjonerna och rör om. Ställ in formen i ugnen igen i 10 minuter.
Skär halloumin i tärningar och stek i en stekpanna så att osten får lite färg.
Ta ut formen ur ugnen och häll i halloumi och bladspenat.
Rör om ordentligt och strö därefter lite grovhackad persilja och chiliflakes över pytten. Ringla lite citronolivolja över som pricken över i:et.
Sen är det bara att servera!
Visst ser pytten läcker ut? Den är så enkel men så god! Färgerna är även en fröjd för ögat.
Syrligt, höstigt, somrigt, fräscht, enkelt och gott – hoppas det smakar!