Mat, Recept

Paneer tikka sizlar

En sizlar är en het järnplatta som används som ett grillredskap i ugnen eller i elden i sydasiatiska köket. Paneer tikka sizlar är en rätt där man grillar paneer på spett på sizlar och osten marineras med tikka. Jag har ingen sizlar men om man har en gjutjärnsstekpanna kan man uppnå liknande effekter. Har man inte det heller kan man grilla spetten eller använda en vanlig ugnsform. Skillnaden blir inte så stor förutom att ytan blir lite annorlunda i konsistensen.

Jag serverar min paneer tikka sizlar tillsammans med stekta grönsaker och smörstekt basmatiris som har fått koka upp i buljong men man kan ha spetten till vad som helst egentligen.

Ingredienser (4 portioner):

  • 2 dl matyoghurt (t.ex. grekisk eller turkisk yoghurt)
  • 1 msk ingefärapasta (finns att köpa bland kryddorna i alla livsmedelsbutiker)
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk bockhornsklöver (finns i specialbutiker och på nätet)
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 tsk rapsolja
  • 450 – 500 g paneer
  • 1 msk olja att steka i
  • 200 – 300 g sockerärtor
  • 1 röd paprika, strimlad
  • 1 – 2 dl cashewnötter
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 msk smör
  • 4 portioner okokt basmati (cirka 3 dl riskorn)
  • 1 grönsaksbuljong
  • 2 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • 0,5 tsk gurkmeja

Blanda matyoghurten med ingefärapasta, spiskummin, koriander, bockhornsklöver, vitlök, chilipulver och rapsolja.

Skär paneer i kuber och lägg bitarna i marinaden försiktigt. Rör om långsamt så att bitarna inte går sönder. Använd händerna om möjligt för att se till så att marinaden verkligen sätter sig.

Täck paneerblandningen med plastfolie och ställ in i kylskåpet i minst en timme, helst två.

Sätt ugnen på 200 grader varmluft (225 vanlig).

När osten har fått gotta sig i kylen ska den träs på spett. Försök att fördela bitarna jämnt.

Placera bitarna på en gjutjärnspanna och ställ in i ugnen i 20 minuter eller tills osten blir brun.

Under tiden kan tillbehören förberedas.

Stek riskornen tillsammans med kryddnejlika och gurkmeja i lite smör i en kastrull. När alla riskorn är glansiga, tillsätt kokhett vatten som når upp till dubbla höjden av riset i kastrullen (så mycket som riset kommer svälla upp till när det är färdigt), buljong och lagerblad. Rör om tills buljongen löses upp och täck sedan med lock som står på glänt och låt riset ångas i 10 minuter.

Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek sockerärtor, paprika och cashewnötter. När allt är genomstekt ska värmen stängas av. Garnera grönsakerna med chiliflakes.

Sen är det bara att servera allt tillsammans. Jag brukar dra bort mina grillspettar vid servering.

Kryddigt, smakrikt, festligt och gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *