Desserter, Recept

Petit choux

Ni som känner mig väl vet att franska bakverk är en av mina svagheter. Inget land har bättre desserter än Frankrike enligt mig. Tyvärr är de bästa franska bakverk även de som är lite mer komplicerade att göra. Dock är detta en stor anledning till varför de är så goda. All möda lönar sig och man får njuta av något fantastiskt.

Idag tänkte jag dela med mig av receptet på petit choux. Det är en bakelse som är väldigt lätt och luftig i konsistensen och faktiskt helt sockerfri. Fyllningen kan innehålla socker men man gör som man vill. Jag gör mina sockerfria. Petit choux kräver tålamod och noggrannhet men är inte så komplicerat som. t.ex. macarons. Testa och se själv! Mitt recept är ett grundrecept som kan modifieras.

Ingredienser (cirka 20 – 30 stycken):

  • 115 g osaltat smör
  • 1 1/5 dl vatten (120 ml)
  • 1 1/5 dl standardmjölk (120 ml)
  • 1 krm salt
  • 125 g vetemjöl (lite mer än 2 dl)
  • 4 ägg
  • 3 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda smör, vatten, mjölk och salt i en kastrull och värm upp. När det börjar ryka, sänk värmen till det lägsta och rör om tills allt blir en jämn blandning.

Tillsätt mjölet medan värmen är på och rör om ordentligt tills allt blir en mjuk deg. Använd en slickepott och försök trycka ut degen för att sedan vika den upprepade gånger. Detta hjälper till att rosta mjölet. Upprepa denna process i cirka 2 minuter.

Stäng av värmen och låt degen svalna under några minuter tills den är fingervarm.

Vispa äggen i en skål. Häll i de uppvispade äggen i tre omgångar. Vispa degen slät mellan varje omgång. Det ska bli en slät kräm i slutändan.

Klä två plåtar med bakplåtspapper. Pensla pappret med vatten tills det är helt fuktigt. Detta är tricket bakom en riktigt frasig petit choux.

Fyll en fryspåse eller en spritspåse med kräm och spritsa ut små toppar (nästan som mjukglass) på plåtarna. Ett tips är att placera påsen i ett glas för att slippa krångel vid fyllning. Tänk på att lämna gott om utrymme runt varje bakverk eftersom de nästan blir dubbelt så stora i ugnen.

Grädda bakverken i mitten av ugnen. Om du har flera plåtar så ska de vara jämnt utspridda eller så ska de gräddas en i taget.

Låt plåten stå i mitten i 20 minuter. Efter 20 minuter, öppna inte ugnen utan sänk värmen till 175 grader och låt bakverken gräddas i 10 – 15 minuter till. De ska bli väldigt bruna. Se även till så att sprickorna som bildas i bakverken får lite färg. Annars blir inte bakverket luftigt och frasigt utan äggigt istället.

Ta ut bakverken och låt dem svalna.

När de har svalnat är det bara att skära dem på mitten. Om allt har gått som det ska så ska bakverken vara helt ihåliga (tomma) på insidan. Man kan fylla dem med vad man vill men traditionella fyllningar är vispad grädde, vaniljkräm eller frukt. Jag fyller mina med vispgrädde.

Sen är det bara att fylla med valfri fyllning och servera! Förvara överblivna bakverk (ofyllda) i en lufttät burk i kylskåp i två dagar som max. Bakverken förlorar sin frasighet snabbt så de är som bäst den första dagen. Dock finns varianter där man täcker dem med chokladsås och då håller dem lite längre.

Visst är de fina? De är så lätta att man alltid råkar ta lite mer än man ska. Om ni testar dessa får ni gärna säga vad ni tycker och vad ni valde för fyllning!

Luftigt, frasigt, lyxigt och gott – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *