Jag har tidigare skrivit recept på smöriga indiska grytor, t.ex. murgh makani. Det receptet jag har tänkt dela med mig av idag är snarlikt men aningen lyxigare. Den tidigare varianten var en lättare variant medan denna är lite tyngre men samtidigt lyxigare. Det är en festlig gryta som lyfter vilken middag som helst! Jag använder Quorn men man kan använda andra grytbitar också.
Ingredienser (4 portioner):
- 2 msk smör (välj margarin för vegansk variant)
- 1 stor gul lök, grovhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 st chilifrukter, finhackade
- 1 msk ingefärapasta
- 2 msk tomatpuré
- 600 g Quornbitar eller andra grytbitar
- 400 g finkrossade tomater (1 burk)
- 2,5 dl vispgrädde (välj fet sojagrädde för vegansk variant)
Smält smöret i en gryta och stek därefter lök, vitlök, och chili tills allt blandas väl och får färg. Tillsätt sedan tomatpurén och ingefärapastan och rör om lite till.
Tillsätt finkrossade tomater och låt grytan puttra under lock i 10 minuter.
Stek Quornbitar vid sidan av.
Tillsätt grädde i grytan och låt den puttra under lock i 10 minuter till. Rör om då och då.
Tillsätt allra sist Quornbitarna i grytan och rör om. Låt grytan sjuda på svag värme i 5 minuter.
Sen är det bara att servera grytan tillsammans med något gott indiskt bröd eller basmati!
Kryddigt, smakrikt, krämigt, smörigt och gott – hoppas det smakar!