Det är fredag idag! Vad passar då bättre än kebab? Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på köfte som är en turkisk rätt. Det är en färsbaserad rätt som oftast associeras med kebab. Köfte kan komma i alla former: bullar, biffar, spett, platt o.s.v. Nu när man kan köpa vegansk formbar färs så kan jag ge mig på färsrätter utan några större problem. Detta recept har jag fått från en student på campus sen mina studietider. Därefter modifierade jag det lite med hjälp av Zeina Mourtadas version.
Ingredienser (6 portioner):
- 3 röda lökar
- 20 g bladpersilja
- 3 vitlöksklyftor
- 850 g tinad formbar färs, t.ex. Anamma
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk gurkmeja
- 1 tsk svartpeppar
- 1 tsk paprikapulver
- 1 msk sju kryddor (finns i de flesta större livsmedelsbutiker av märket Sevan)
- 2 msk sumac (finns i de flesta större livsmedelsbutiker av märket Sevan)
- 1 stor paprika eller 2 små av valfri färg
- 3 tomater
- Olivolja
Finhacka 1 lök och bladpersiljan och lägg i en bunke. Pressa vitlöksklyftorna och tillsätt dem.
Tillsätt därefter färs, salt, gurkmeja, svartpeppar, paprikapulver och sju kryddor och blanda ordentligt till en jämn blandning. Vegansk formbar färs behöver alltid tina mer än den angivna tiden på paketet. Annars fryser man sönder sina händer. Jag låter min tina flera timmar i kylskåp!
Sätt ugnen på 250 grader varmluft eller 275 grader över- och undervärme.
Pensla olivolja på en ugnsplåt. Tryck därefter ut färsen på plåten och använd händerna till att bre ut den över ytan. Börja från mitten och utåt. Den ska bli väldigt tunn, cirka 0,5 cm om ens det. Om färsen inte täcker din plåt fullt ut kan du använda något plant verktyg i plast, t.ex. en slickepott, för att plana till sidorna så att din köfte blir jämn och fin.
Skåra köften i 6 lika stora delar. Man kan skåra varje del i mindre sen om man vill.
Klyfta tomaterna och strimla paprikorna tjockt. Skiva även resterande röd lök.
Strö sumac över hela färsen så jämnt som möjligt. Toppa därefter med tomat, paprika och röd lök. Ringla lite olivolja över det hela.
Ställ därefter in plåten längst upp i ugnen och grilla köften i cirka 15 minuter. Sen är det bara att ta ut och servera den till i princip vad som helst.
Jag serverar min tillsammans med Libabröd och tzatziki men man kan såklart äta den med annat. Överbliven köfte klarar sig fint i kylskåp i ett par dagar.
Det ser enkelt ut men det är väldigt mättande och gott! Smakfyllt, kryddigt, festligt och syrligt – hoppas det smakar!