Hoppas alla har en trevlig Valborg idag trots restriktioner! Man kan ju ha det minst lika trevligt hemma också. Man kan ju t.ex. göra smördegspiroger! Dessa piroger är enklare än vanliga piroger men minst lika goda. De är snabba och festliga och kan lagas på väldigt kort tid.
Ingredienser (4 piroger):
- 4 ark smördeg (de flesta varianter är veganska)
- 1 msk rapsolja
- 125 – 150 g sojafärs
- 1 medelstor morot, finriven
- 1 lök av valfritt slag, grovhackad (t.ex. gul lök, röd lök, schalottenlök eller liknande)
- 1 msk sojasås
- 3 msk ajvar eller 2 tsk av valfri kryddblandning som du tycker om + 3 msk vatten
- 1 tsk sesamfrön
- 1 uppvispat ägg eller 3 msk mandelmjölk + 2 krm potatismjöl vispat till en blandning (för pensling)
Ta ut smördegen och låt arken tina. Sätt ugnen på 200 grader.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek färs, lök och morot tills allt blir genomvarmt.
Rör ner sojasås och din smaksättning. Man kan välja vilka kryddor man vill tillsammans med lite vatten. Jag ville ha paprikasmak och råkade ha ajvar hemma så jag tog ajvar istället. Låt blandningen fräsa på svag värme tills vätskan har absorberats.
Kavla ut varje smördegsark så tunt det går. Försök att bibehålla formen. Lägg en fjärdedel av fyllningen på halva arket men lämna en liten bit tom nära kanterna.
Vik ihop arket och platta till det extra hårt runt de platta sidorna. Använd en gaffel eller annat redskap för att skapa mönster om så önskas. Upprepa sedan processerna med resterande ark så att det blir fyra piroger.
Pensla pirogerna med antingen ägg eller en vegansk variant med mandelmjölk och potatismjöl. Strö sesamfrön ovanpå.
Grädda sedan pirogerna i mitten av ugnen i cirka 10 – 15 minuter eller tills degen får en fin brun färg.
Sen är det bara att servera! Ha gärna en fräsch sallad till.
Enkelt, festligt och gott – hoppas det smakar!