Japansk mat är alltid populärt hemma hos mig. Wokar med stekta nudlar likaså. Därav är yaki udon (stekt udon) alltid en höjdare! Udon är tjocka nudlar som man kan köpa i de flesta matbutiker på den asiatiska hyllan. De finns både som torrvara där man får koka upp nudlarna själv och som färdigkokta i vakuumförpackning. Jag föredrar de färdigkokta för de är tjockare medan de torra är platta. Yaki udon fungerar bra med båda varianter. Huvudsaken är att rätten innehåller udon! Min yaki udon är helt vegansk så den passar de flesta!
Ingredienser (4 portioner):
- 6 msk japansk sojasås
- 6 msk vegansk ostronsås
- 1,5 msk mirin
- 2 tsk farinsocker eller honung
- 2 tsk risvinäger
- 4 portioner udon
- 300 g sojafärs
- 5 dl valfria grönsaker och svampar, hackade
- 4 salladslökar, tunt skivade
Blanda sojasås, ostronsås, mirin, socker och risvinäger i en skål. Detta är såsen.
Hetta upp valfri olja i en stor wokpanna eller traktörpanna. Fräs färsen på medelvärme tills den blir genomvarm.
Tillsätt därefter grönsaker. Jag använder pak choi, champinjoner och shiitake.
Lös upp nudlarna i varmt vatten om du har färdigkokta. Detta underlättar separeringen så att nudlarna inte går sönder. Har du torra nudlar ska de kokas upp och silas av.
Fiska upp nudlarna och släng ner i woken tillsammans med såsen. Rör om på svag värme tills allt blir glansigt och ordentligt täckt med sås. Sen är de bara att servera! Garnera med fint skivad salladslök.
Enkelt, snabbt, smakrikt och gott – hoppas det smakar!