Nu när man kan köpa paneer i alla matbutiker har det blivit så mycket lättare att laga lyxiga indiska rätter så jag gör det rätt ofta. Paneer masala är en enkel gryta som låter mer komplicerad än vad den är. Den går att göra krämigare med grädde men jag skippar det för en lättare variant. Vill man veganisera kan man använda veganskt sojakött eller fast tofu istället.
Ingredienser (4 portioner):
- 100 g cashewnötter
- 2 msk rapsolja
- 1 grovhackad gul lök
- 4 grovhackade vitlöksklyftor
- 1,5 tsk gurkmeja
- 1 msk garam masala
- 1 tsk malen bockhornsklöver (finns i krydd- eller importbutiker men inte i vanliga livsmedelsbutiker)
- 400 g konserverade hela tomater
- 3 msk finhackad eller riven ingefära (färsk) eller 1,5 tsk ingefärapulver
- 2 dl vatten
- 2 dl grädde (eller 1 dl vatten för lättare variant)
- Salt och peppar efter smak
- 450 g paneer (2 förpackningar av Apetinas)
- 65 g färsk babyspenat
Börja med att blötlägga nötterna i kokhett vatten i cirka 10 minuter.
Hetta upp olja i en gryta. Fräs lök, vitlök och ingefära tills allt får färg och blir glansigt.
Rör ner kryddorna tills allt blandas väl. Tillsätt därefter tomaterna, de avrunna nötterna och vatten och låt det hela koka upp. Låt grytan sjuda i 10 minuter.
Förbered under tiden ditt tillbehör också, t.ex. basmati eller bröd. Tärna även osten (eller tofun).
När såsen har fått sjuda en stund så ska den mixas slät med stavmixer. Vill man ha den riktigt lyxig kan man röra ner 2 dl grädde efter att den har mixats slät. Annars räcker det med lite vatten för att späda ut såsen en aning. Salta och peppra efter smak.
Rör sedan ner osttärningarna och spenaten. Låt grytan stå på svag värme tills osten blir genomvarm. Sen är det bara att servera tillsammans med ris eller bröd. Jag väljer alltid basmati till denna gryta.
Grytan funkar även i lunchlådan och håller i kylskåpet i ett par dagar!
Visst ser det gott ut? Hoppas ni gillar detta recept! Kryddigt, lyxigt, smakrikt och gott – hoppas det smakar!
Hel lät väldigt gott ska pröva detta
Hoppas du tycker om det!