Mat, Recept

Bönchili

Chili är något som egentligen är svårt att tolka. Amerikaner kallar en viss gryta för chili. Här i Sverige är det en krydda eller frukt. I många sydamerikanska länder är det något man äter med färs eller bönor som t.ex. chili con carne. För mig är “chili” en gryta med bönor i. Den är helt vegansk och innehåller mexikansk hetta. Jag tycker den är riktigt krämig och god – passar perfekt när man vill ha något starkt men även när plånboken är smal. Min bönchili är väldigt billig att göra och är perfekt till lunchlådor. Den kan frysas i veckor eller förvaras i kylskåp några dagar. Den är alltså både god och omtänksam.

Ingredienser:

  • 150 g bruna bönor
  • 150 g vita bönor
  • ½ hackad gullök eller ½ msk lökpulver
  • 1 pressad vitlöksklyfta eller 1 krm vitlökspulver
  • 1 buljongtärning
  • 2 msk olivolja
  • 3 – 4 dl vatten
  • 1 dl majs
  • 1 paket krossade tomater (350 – 400 g)
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 finhackad chili eller 1 msk chilipulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 tsk persilja

Fräs lök och vitlök i olivolja i en stor stekpanna. När det börjar karamelliseras så ska bönor, vatten och buljong ner i stekpannan. Vita bönor är rätt mjuka och kan bli lite smått mosiga men det ger även grytan en viss krämighet.

DSC_0147

När bönorna blir genomvarma, vilket tar ungefär 5 minuter, tillsätt resten av ingredienserna och rör om. Koka inte för länge för då blir det mos. Tillsätt även mer vatten om så behövs.

DSC_0148

Sen är det bara att servera grytan med vad som helst. Ris, chips, bröd – låt fantasin flöda. Jag gillar att ha i nachos som garnering i grytan men tänk på att vissa sorter inte är veganska.

DSC_0152

Därefter brukar jag servera med ris som tillbehör. Det blir alltid gott!

DSC_0151

Hoppas det smakar!

DSC_0150

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *