Desserter, Recept

Nutellakaka i mugg

Muggkakor fortsätter att erövra bland lata studenter som är sötsugna. Jag har skrivit några recept om detta tidigare, och idag tänkte jag skriva ett nytt. Nutella är något alla gillar och dessutom finns det veganska varianter av andra märken så detta receptet funkar för de flesta. Så vad är receptet då? Jo – Nutellakaka i mugg. Kakan är chokladig och har en svag smak av hasselnötskräm. Den är lite mastig men för en sann chokladfantast är det inte något problem. Utöver det kan många av ingredienserna bytas ut till veganskt/glutenfritt/laktosfritt, och jag har rekommenderat alternativ till allt så det går utmärkt att göra annorlunda varianter och få liknande resultat. Det bästa av allt är att kakan alltid blir suverän!

Ingredienser:

  • 1 msk margarin eller kokosolja
  • 1 msk hasselnötskräm, exempelvis Nutella
  • 1 msk kakao
  • 1 msk socker eller 1 tsk agavesirap eller 2 tsk honung
  • ½ tsk bakpulver
  • 3 ½ msk vetemjöl eller mandelmjöl
  • 1 – 2 msk mjölk eller valfri nötmjölk (ej havre-, soja- eller rismjölk)
  • 1 msk hasselnötskräm för garnering (valfritt)

Börja med att smälta fettet i muggen i mikro. Det tar ungefär 25 sekunder på full effekt. Tänk på att muggen bör rymma minst 2 ½ dl för annars kommer kakan rinna över i mikron!

DSC_0007

Häll i hasselnötskräm i det smälta matfettet och rör om tills det blir mjukt och lent i muggen.

DSC_0008

Tillsätt mjöl, kakao, bakpulver och sötman till smeten och rör om. Det kommer bli lite tufft för det blir en trög degaktig blandning.

DSC_0009

Tillsätt därefter mjölken, lite i taget. Häll i en halv matsked åt gången och rör om emellan. När smeten är är klumpfri och len är den färdig.

DSC_0010

Ställ in muggen i mikrovågsugn utan lock. Tiden beror på vilken effekt man har. Jag rekommenderar att värma den i en hel minut och sen korta intervall på 15 sekunder tills den är färdig. Kakan är färdig då ytan blivit “hård” och en provsticka kommer ut torr efter test.

DSC_0011

Vid det här steget är själva kakan färdig men jag gillar att garnera. Det blir supergott om man brer på Nutella på toppen. Tänk på att kakan är mjuk så man får bre försiktigt för annars går kakan sönder.

DSC_0015

För de som inte hittar vegansk Nutellasubstitut så finns många enkla recept på hur man gör en egen så länge man har en matberedare!

DSC_0013

Hoppas ni gillar denna enkla kaka! Den är supergod och superenkel. Hoppas det smakar!

DSC_0012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *