Mat, Recept

Pulled jackfruit

Något som är ganska trendigt i veganvärlden just nu är rätten “pulled jackfruit”. En del svenskar kallar även det “fooled pork” eftersom det är en vegansk version av rätten “pulled pork”. Jag föredrar den engelska termen då “lurad gris” låter lite fånigt enligt mig. Så vad är pulled jackfruit? Jo, det är en grillrätt som  inte direkt är grillad men passar bra under grillsäsong. Rätten är gjord på jackfrukt som inte är så vanlig i Sverige. Frukten förekommer mycket i Asien. Mina föräldrar växte upp med den. Det är en ganska köttig frukt som finns att köpa i stora livsmedelsbutiker och asiatiska butiker, oftast på burk. För att göra pulled jackfruit är det viktigt att använda den omogna och osötade frukten för annars blir inte rätten matig. Rätten tar lite tid att göra men det är en enkel process som faktiskt blir riktigt god. Den fungerar som tillbehör, pålägg, i burgare och massor av andra trevligheter. Efter att ha gjort pulled jackfruit själv så kan jag förstå varför det är trendigt. Jag har trixat lite med recepten och kommit fram till den jag tycker är bäst och därför blir det ett recept idag igen.

Ingredienser:

  • 1 burk jackfrukt (omogen)
  • 2 – 3 msk olja
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 buljongtärning
  • 2 dl valfri BBQ-sås

För att visa vilken jackfrukt jag använder så får ni en bild här nedanför.

DSC_0003

Töm burken på vätska och lägg fruktbitarna i en stor stekpanna med olja i. Jag valde kokosolja men det går bra med annan olja också. Börja fräsa frukten lite snabbt så att bitarna blir genomvarma.

DSC_0004

Lägg i kryddorna och rör om så att det blir som en marinad. Om man vill kan man ersätta kryddorna med 3 – 4 msk grillkrydda. Jag har bara lagt upp ingredienserna för en egen grillkrydda egentligen.

DSC_0005

Släng i buljongtärningen och täck bitarna med vatten. Låt vattnet koka och sänk sedan värmen till medelvärme så att det småkokar/puttrar. Låt det puttra i 40 minuter ungefär, inte mindre men gärna mer. Vill man att frukten ska bli riktigt mjuk kan det puttra i en timme. Se bara till så att det finns vatten hela tiden. Vattnet ska helst koka bort men vill man att det ska mjukna mer så tillsätt lite vatten. Sätt även ugnen på 175 grader.

DSC_0006

Efter 40 minuter bör det mesta av vattnet vara borta. Fiska då upp bitarna och lägg dem i en ugnsform. Täck bitarna med BBQ-sås och rör om så att allt badar i såsen. Ställ sedan in formen i mitten av ugnen i en halvtimme.

DSC_0007

Efter en halvtimme bör mycket av såsen vara absorberad. Ta ut formen och dra isär fruktbitarna med två gafflar så att det blir trådigt. Det går även att trycka med en gaffel på frukten så att den spricker upp i trådliknande former. De runda pluttarna är fruktens frön som är mjuka och ätbara de med så släng dem inte.

Rör om bland trådarna så att såsen rör alla delar av frukten. Ställ sedan in formen i ugnen igen i tio minuter.

DSC_0008

Sen är det bara att servera! Pulled jackfruit är tidskrävande men väldigt enkelt. Dessutom är resultatet värt väntan för det är ju gott! Hoppas det smakar!

DSC_0016

2 reaktioner på ”Pulled jackfruit

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *