Mat, Recept

BBQ-burgare

Jag gjorde ju pulled jackfruit sist och till det behövdes BBQ-sås. För att bli av med resten av såsen jag hade tänkte jag att burgare skulle sitta fint. Hade faktiskt över 1 kg olika bönor i frysen så det var passande. Så idag blir det recept på en BBQ-rätt igen men jag ska inte använda såsen som marinad utan som kryddning istället. Burgarna är superenkla att göra. Man behöver bara en matberedare. De kan stekas eller grillas så de är perfekta för sommaren! Det bästa med dessa burgare (utöver den smarriga smaken) är att de är helt veganska!

Ingredienser (8 burgare):

  • 225 g kikärtor
  • 125 g vita bönor
  • 125 g bruna bönor
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 gullök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl BBQ-sås
  • 2 msk sriracha
  • 4 – 5 medelstora champinjoner

Lägg i allt i en matberedare. Tänk på att om man ska grilla burgarna så behövs lite mer vetemjöl än det som står där uppe eftersom burgarna annars kan falla isär på galler.

DSC_0041

Mixa samman allt till en deg. Det går bra om det finns lite klumpar i den om man nu gillar det. Jag gillar mina släta och mixade därför en hel minut. Tänk på att stänga av matberedaren och ibland öppna för att trycka ner ingredienser som bladen inte kommer åt. Champinjonerna lär vara svårast att få mosade.

DSC_0042

Forma 8 bollar av degen. Värm upp olja i en stekpanna och lägg i bollarna. Platta sedan till dem med en stekspade. Stek på medelvärme. Skaka stekpannan lite och se om burgarna lossnar. Gör de det så går det att vända på dem.

Ska man grilla burgarna ska man inte forma bollar. Då ska man istället forma biffarna direkt med mjöliga händer. Ställ därefter in biffarna i kylskåp så att de blir fastare. Ta fram dem vid grillning och släng på gallret. Grilla tills ytorna blir krispiga.

DSC_0043

Sen är det bara att servera dem till i princip vad som helst. De funkar i sallad, i hamburgare – till allt möjligt.

DSC_0045

Jag gillar dem med kall sås till. Hoppas det smakar!

DSC_0044

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *