Hamburgstek är en variant av Salisburystek som är en slags pannbiff. Biffen steks en stund för att få fina ytor, sen ångas den eftersom den behöver bli genomvarm (biffen är ganska tjock). Även om rätten kallas för stek så är det en biff.
De som kollar mycket på anime vet nog att japaner verkligen älskar “hambaagu” som de kallar det. Jag och Joe som alltid gillar att prova rätter vi ser i olika serier tänkte att man kanske borde testa hamburgsteken. Men tyvärr fanns inte någon bra vegetarisk färs till det som var formbar. Man kan forma biffar med traditionell sojafärs men det blir inte samma resultat. Men gissa vad? Garant har släppt en vegofärs som är formbar – perfekt för den som vill skapa egna biffar och bullar. Så här kommer ett recept på hur japaner brukar föredra hamburgstek.
Ingredienser (4 portioner):
- 1 hackad gullök
- 1 ½ dl panko (asiatiskt ströbröd)
- ½ dl mjölk
- 1 uppvispat ägg
- 1 paket vegofärs av Garant (eller 250 – 300 g av annan färs)
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk Worcestershiresås
Börja med att steka löken i lite olja. När löken börjar bli transparent och aromatisk, ställ undan den för att svalna en stund – gärna i kylskåp. Diska inte rent stekpannan!
Blanda panko och mjölk i en skål och låt pankon absorbera vätskan.
Blanda sedan vegofärs, löken, ägget och pankoblandningen tillsammans. För att ge en bättre bild av hur färsen ser ut, se bilden nedanför.
Dela blandningen i fyra lika stora delar. Ta varje enskild del och forma en boll utav den. Kasta bollen från hand till hand. Detta ger biffen en luftigare känsla.
När biffarna fått sina ovala former, placera dem i stekpannan (med olja i). Tryck lite lätt i mitten av varje biff så den sjunker in lite där. Börja därefter att värma upp stekpannan.
Stek biffarna på medelvärme och vänd på dem då och då utan att de faller sönder. Ytorna ska bli fina och bruna.
När båda sidor fått fina ytor, sänk värmen till något aningen lägre. Häll i 1 dl vatten i stekpannan och sätt ett lock på. För att biffarna ska bli genomvarma och ordentligt tillredda behöver de ångas i ungefär 10 minuter.
Sen är biffarna klara. Ställ undan dem men behåll stekpannan som den är. Om det är lite stekvätska kvar i stekpannan så är det perfekt eftersom nästa steg är en skysås.
Tillsätt tomatpuré och Worcestershiresås i stekpannan. Rör om ordentligt så det blir en rödbrun puré.
Portionera biffarna tillsammans med i princip vad som helst. De passar till ris, potatis och till och med bröd. Klicka därefter ut lite av purésåsen på varje biff. Vill man så kan man såklart skippa denna såsen och äta dem som man vill men just i Japan så är detta en sås man brukar ha till hamburgstek.
Saftigt, milt och lantligt – dessa biffar passar utmärkt för den som gillar husmanskost. Hoppas det smakar!