Mat, Recept

Chahan

Både japansk och kinesisk mat är populära; det är inte så svårt att konstatera. Men vad händer när man kombinerar dem? Jag tycker det blir fantastiskt gott i alla fall. Chahan är en rätt som består av stekt ris. Rätten importerades till Japan då det fanns mycket invandring från Kina i landet. Därefter fick rätten en japansk touch och anses vara väldigt vanligt i Japan idag. För många är rätten en slags “comfort food” eller något man kan äta när man är sjuk för rätten är väldigt mild. Traditionell chahan innehåller fläsk men jag gör den utan så min variant är vegetarisk. Vill man ha den vegansk så kan man skippa ägget!

Ingredienser:

  • 1 medelstor morot i bitar
  • 1 dl ärtor
  • 1 hackad gullök
  • 2 portioner färdigkokt men avsvalnat japanskt ris (förbered gärna dagen innan)
  • 2 ägg
  • 1 msk sojasås
  • 1 msk sake (valfritt)

Stek morot, ärtor och gullök i en stor stekpanna. Allt ska bli genomvarmt men inte för mjukt. Behåll så mycket tuggmotstånd som möjligt. Ställ sedan undan grönsakerna men diska inte stekpannan.

dsc_0039

Häll i lite mer olja i stekpannan och värm upp. Tillsätt äggen i stekpannan och lägg snabbt i riset efteråt. Rör om ordentligt så att riset och äggen blandas under uppvärmning. Vill man ha vegansk variant så är det bara att strunta i ägget.

dsc_0040

Tillsätt grönsakerna, sojasås och lite sake. Salta och peppra efter smak om så önskas. Rör om så att allt blandas väl.

dsc_0041

Sen är det bara att servera riset! Supergott och enkelt – hoppas det smakar!

dsc_0042

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *