Desserter, Mat, Recept

Chokladmüsli

Müsli för mig är frukost eller mellanmål, men för vissa är det även en slags dessert. Jag äter müsli med yoghurt varje morgon och blir tokig utan det. Jag skrev ju tidigare om mymuesli som är mitt favoritval, men ibland gör jag egen müsli också, vilket faktiskt är det billigaste alternativet till målet. Oftast gör jag müsli till Joe eftersom han är allergisk mot bin, däribland honung. Och just honung är ju en vanligt förekommande ingrediens i kvalitativ müsli så då får jag göra en egen variant åt honom. Dessutom älskar han choklad så mitt recept idag handlar om chokladmüsli. Det är inte direkt det nyttigaste alternativet till frukost men man kan äta det mesta med måtta! Beroende på om man väljer sirap eller honung så kan receptet även bli veganskt. Då Joe inte kan äta honung är mitt recept veganskt.

Ingredienser:

  • 8 dl av valfria flingor, exempelvis havregryn, rågflingor, linfrön, etc.
  • ½ dl kakao
  • 4 msk sirap eller honung
  • 100 g mörk choklad (hackad eller knappar)
  • 100 g vit choklad (hackad eller knappar)

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda därefter sirap och kakao i en stor bunke till en jämn och len smet. Tillsätt flingorna och rör om så att allt blandas ordentligt.

dsc_0039

Sprid ut flingblandningen på en plåt med bakplåtspapper på. Det kommer finnas lite små klumpar här och där vilket är bra för de kommer ge det hela en krispig granolakänsla.

dsc_0040

Rosta sedan müslin i 15 – 20 minuter i nedre delen av ugnen. Tänk på att det är svårt att se när chokladmüsli bränns så efter en kvart är det bra att öppna luckan då och då för att lukta.

När müslin är klar, ta ut plåten och låt allt svalna helt. Bryt sedan loss müslin i mindre klumpar och lägg i en fryspåse. Ta en brödkavel och kavla över påsen för att verkligen “krossa” innehållet utan att pulverisera det. Det går även att banka på påsen så länge man inte får den att spricka.

För sedan över müslin till en behållare. Häll i den mörka och vita chokladen och blanda ordentligt. Jag tog hackad mörk choklad och vita chokladknappar.

dsc_0041

Sen är det bara att servera. Perfekt till yoghurt! Hoppas det smakar!

dsc_0042

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *