Mat, Recept

Hamburgstek

Hamburgstek är en variant av Salisburystek som är en slags pannbiff. Biffen steks en stund för att få fina ytor, sen ångas den eftersom den behöver bli genomvarm (biffen är ganska tjock). Även om rätten kallas för stek så är det en biff.

De som kollar mycket på anime vet nog att japaner verkligen älskar “hambaagu” som de kallar det. Jag och Joe som alltid gillar att prova rätter vi ser i olika serier tänkte att man kanske borde testa hamburgsteken. Men tyvärr fanns inte någon bra vegetarisk färs till det som var formbar. Man kan forma biffar med traditionell sojafärs men det blir inte samma resultat. Men gissa vad? Garant har släppt en vegofärs som är formbar – perfekt för den som vill skapa egna biffar och bullar. Så här kommer ett recept på hur japaner brukar föredra hamburgstek.

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 hackad gullök
  • 1 ½ dl panko (asiatiskt ströbröd)
  • ½ dl mjölk
  • 1 uppvispat ägg
  • 1 paket vegofärs av Garant (eller 250 – 300 g  av annan färs)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk Worcestershiresås

Börja med att steka löken i lite olja. När löken börjar bli transparent och aromatisk, ställ undan den för att svalna en stund – gärna i kylskåp. Diska inte rent stekpannan!

dsc_0029

Blanda panko och mjölk i en skål och låt pankon absorbera vätskan.

dsc_0030

Blanda sedan vegofärs, löken, ägget och pankoblandningen tillsammans. För att ge en bättre bild av hur färsen ser ut, se bilden nedanför.

dsc_0028

Dela blandningen i fyra lika stora delar. Ta varje enskild del och forma en boll utav den. Kasta bollen från hand till hand. Detta ger biffen en luftigare känsla.

När biffarna fått sina ovala former, placera dem i stekpannan (med olja i). Tryck lite lätt i mitten av varje biff så den sjunker in lite där. Börja därefter att värma upp stekpannan.

dsc_0032

Stek biffarna på medelvärme och vänd på dem då och då utan att de faller sönder. Ytorna ska bli fina och bruna.

dsc_0033

När båda sidor fått fina ytor, sänk värmen till något aningen lägre. Häll i 1 dl vatten i stekpannan och sätt ett lock på. För att biffarna ska bli genomvarma och ordentligt tillredda behöver de ångas i ungefär 10 minuter.

dsc_0034

Sen är biffarna klara. Ställ undan dem men behåll stekpannan som den är. Om det är lite stekvätska kvar i stekpannan så är det perfekt eftersom nästa steg är en skysås.

Tillsätt tomatpuré och Worcestershiresås i stekpannan. Rör om ordentligt så det blir en rödbrun puré.

dsc_0035

Portionera biffarna tillsammans med i princip vad som helst. De passar till ris, potatis och till och med bröd. Klicka därefter ut lite av purésåsen på varje biff. Vill man så kan man såklart skippa denna såsen och äta dem som man vill men just i Japan så är detta en sås man brukar ha till hamburgstek.

dsc_0036

Saftigt, milt och lantligt – dessa biffar passar utmärkt för den som gillar husmanskost. Hoppas det smakar!

dsc_0037

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *