Somen är en nudelsort som äts både i Kina och i Japan. Man kan äta nudlarna både kalla och varma. Oftast brukar man ha dem i kallt te om man äter dem kalla eller i en buljongsoppa om man äter dem varma. När man har dem i buljongsoppan kallas rätten för nyumen och idag tänkte jag dela med mig av receptet på detta. Nyumen är en enkel och billig rätt som man kan fixa på nolltid. Somen finns faktiskt att köpa på Willys. Det enda som är svårt att fixa i Sverige är japansk buljong, d.v.s. dashi, men det går att byta ut mot vanlig grönsaksbuljong med. Nyumen är veganskt och man kan toppa det med vad man vill!
Ingredienser (2 portioner):
- 2 portioner somen
- 1 paket dashi eller 1 buljongtärning
- 6 – 8 dl kokhett vatten (mängden beror på hur stora serveringsskålarna är)
- 2 msk sojasås
- 1 msk mirin (finns bland sushi-ingredienser)
- 1 tsk sesamolja (kan uteslutas)
- Valfri topping
Börja med att koka nudlarna. Det tar max 3 minuter att koka somen eftersom nudlarna är så tunna. Sila därefter av och skölj nudlarna med kallt vatten.
Blanda resterande ingredienser i en skål, kanna eller kastrull. Detta är soppbasen.
Portionera nudlarna i skålar. Häll därefter soppan ovanpå.
Vill man äta rätten som den är så går det vid detta stadiet eftersom nyumen i princip bara avser nudlarna i soppan!
Annars är det bara att garnera med valfri topping. Jag brukar ha ångkokt broccoli och stekta quornbitar till men man kan ha i princip det mesta.
Milt, värmande och enkelt – hoppas det smakar!