Desserter, Recept

Päronkompott med kanelkrisp

Våren, eller rättare sagt, sommaren är här i Växjö. Jag tycker redan att det är för varmt och saknar kylan. Dock är värmen alldeles utmärkt för saftiga och fruktiga desserter. Jag brukar inte baka så mycket längre men fruktiga desserter tackar jag aldrig nej till. Kompott är en fransk dessert där man kokar samman frukt, socker och vätska av något slag. Päronkompott är en kompottvariant som har blivit väldigt populär i Sverige med tiden. Jag älskar päron så päronkompott är en redig höjdare för mig. Jag brukar servera det med kanelkrisp och vispgrädde men man kan ha vaniljglass till också. Idag tänkte jag dela med mig av mitt recept på detta. Det går att veganisera desserten om man vill. Hur man än gör den så blir den supergod! Perfekt för somriga kvällar!

Ingredienser (2 portioner):

  • 4 små eller 2 stora päron, gärna conferencepäron (mjöliga)
  • 0,5 dl strösocker eller 2 msk fruktsocker
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 msk smör eller margarin
  • 1 dl havregryn
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk sirap eller honung
  • 1 dl vispgrädde eller vegansk vispbar grädde

Skala och skär päronen i bitar. Se till så att kärnorna inte kommer med. Häll därefter upp päronbitarna i en kastrull tillsammans med sockret och vattnet. Låt blandningen koka upp. Därefter ska päronen puttra i vätskan i ungefär 5 – 10 minuter, tills vätskan tjocknar och päronen mjuknar lite. Päronen ska bli glansiga och vätskan ska vara dryg. Ställ därefter kastrullen åt sidan.

Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt havregryn, kanel och sirap och rör om ordentligt. Stek havregrynen under konstant omrörning på svag värme i 3 minuter. Ställ därefter havregrynen åt sidan.

Häll upp päronen i skålar. Toppa sedan med hälften av havregrynen.

Vispa grädden hårt. Häll sedan grädde över innehållet i skålarna. Toppa grädden med resten av havregrynen.

Sen är det bara att servera! Tänk på att rätten bör ätas snabbt eftersom grädden smälter av värmen. Vill man undvika det kan man låta päronen svalna helt men päronkompott är godast när päronen är lite varma!

Sött, fruktigt, somrigt, ljuvligt och krispigt – hoppas det smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *