Mat, Recept

Gyoza

Glad Valborg! De flesta, eller i alla fall studenterna här på Campus i Växjö, brukar fira dagen med en brakfest. Jag och Joe är inga festmänniskor och ser detta som en helt vanlig måndag. Dock betyder inte detta att man inte kan unna sig något speciellt denna dagen, så idag tänkte jag dela med mig av ett recept på gyoza.

Gyoza är japanska dumplings som kräver lite teknik att tillreda. De är oftast fyllda med kål och någon form av färs. Dessa knyten steks på ena sidan medan resten ångas. Även om det låter krångligt kan jag lova er att det faktiskt är rätt roligt att göra dem eftersom de är som ett konstprojekt. Har man tålamod kan man få till riktigt fina gyoza. Oavsett utseendet så blir de alltid goda! Det är så mycket godare med hemlagad gyoza än den man kan köpa i frysdisken! Eftersom jag använder sojafärs är mina gyoza även helt veganska så de passar alla!

Ingredienser (30 stycken gyoza, 4 portioner):

  • 200 g strimlad vitkål eller spetskål
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 finhackad salladslök
  • 2 cm riven ingefära eller 2 krm ingefärapulver
  • 150 g tinad sojafärs
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 msk sojasås
  • 30 st tinade gyozawraps (finns att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker)

Börja med att hälla upp den strimlade kålen i en sil. Häll över kokhett vatten och sen kallt vatten. Detta får kålen att bli mjuk.

Häll därefter upp alla ingredienser förutom gyozawrapsen i en stor skål. Blanda allt ordentligt för hand. Om man har formbar färs blir blandningen lite lättare att blanda eftersom den blir som en “köttbullefärs” då. Det gör dock inget om färsen blir grynig som min blev eftersom det viktigaste är att allt blandas.

Placera ungefär 1 rågad tesked med fyllning i mitten av varje gyozawrap. Jag använde en pirogform för att hålla upp gyozan men använde händerna till att forma dem. Man kan givetvis fuska och använda en färdig pirogform också för att vika gyoza.

Blötlägg den yttre delen av varje gyozawrap med ett blött finger.

Vik sedan gyozan. Först ska den stängas helt och hållet så då får man platta till den yttre delen så att det blir en halvcirkel. Därefter tar man tag i ändarna och draperar från ena sidan till den andra.

Placera gyozan på bakplåtspapper. De ska helst inte röra vid varandra. Om man vill kan man frysa in gyozan och tillreda senare. Vi frös in hälften eftersom vi bara var två. Tänk på att gyoza inte får frysas in i kontakt med annan gyoza för då förstörs dem. Lägg dem på ett ark bakplåtspapper i frysen bara.

När gyozan ska tillredas är det bara att hetta upp valfri olja i en stor stekpanna, gärna en non-stick. Placera gyozan med fyllningssidan nedåt och stek på medelvärme tills stekytan blir gyllenbrun. Är gyozan fryst tar det någon minut längre bara.

Häll därefter vatten ovanpå gyozan, ungefär så att alla dumplings badar i vattnet. Täck sedan med lock och ånga i ungefär 3 minuter. Efter den tiden, ta bort locket och låt stå tills vattnet ångas bort om det inte redan har gjort det. Är dina knyten frysta så är det bara att öka tiden med ett par minuter.

Gyoza blir glansigt när det är färdigt!

Sen är det bara att servera! Det finns olika serveringsförslag på nätet men jag föredrar att doppa mina gyoza i något så enkelt som sojasås med lite chiliolja i!

Festligt, roligt, smakrikt, spännande och vackert – hoppas det smakar!

Ätpinnarna med Muminpappa är från en Muminbutik i Tokyo Skytree i Japan. Marmorbrickan är en ostbricka från Lagerhaus. Den lilla skålen är också från Lagerhaus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *