Tomatsås till pasta är både enkelt och gott. Det går snabbt och blir alltid en höjdare. Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på en mustig tomatsås som passar utmärkt till all sorts pasta. Jag fick inspirationen från den superduktiga matbloggaren Zeina så detta är en modifierad version av hennes recept. Den går att veganisera väldigt lätt och är därför lämplig för alla. Såsen blir mustigare ju längre den får puttra så om man inte har bråttom kan man öka tillagningstiden med några minuter. Det blir gott oavsett vad!
Ingredienser (2 portioner):
- 1 msk olivolja
- 0,5 finhackad gul lök
- 1 pressad eller finhackad vitlöksklyfta
- 1 näve finhackad färsk basilika eller 0,5 msk torkad basilika
- 1 förpackning krossade tomater á 400 g (gärna en med lite finare kvalitet)
- 0,5 msk balsamvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 1 nypa salt
- 1 krm svartpeppar (kan uteslutas eller ökas)
- 3/4 dl matgrädde eller havregrädde
Hetta upp olja i en kastrull och stek lök, vitlök och basilika på svag värme under omrörning. Fräs tills allt blir genomvarmt, glansigt och genomskinligt.
Häll i övriga ingredienser förutom grädden och rör om. Låt såsen koka upp och sänk därefter värmen till medel så att det puttrar. Såsen ska puttra i 5 minuter.
Häll därefter i grädden och rör om. Låt såsen puttra på svag värme i minst 5 minuter. Ju längre den står och puttrar, desto mustigare blir såsen. Tänk dock på att röra om då och då så att det inte bränns.
När såsen känns mustig nog är det bara att servera den med valfri pastasort. Ett tips är att koka pastan samtidigt som såsen puttrar.
Mustigt, smakrikt, gott och enkelt – hoppas det smakar!