Mat, Recept

Enkel wok

Ibland har man bråttom. Ibland har man inte riktigt någon aning om vad man vill laga för mat. Ibland kan det vara så att man har nästan alla ingredienser till något, men att det fattas ett fåtal saker. Ibland kan man ha ont om pengar. Jag anser att lösningen till de dilemman är en enkel wok. För wok är något man kan laga på i princip vad som helst. Av just den anledningen är det en otroligt billig rätt och man kan använda sig av vad man redan har. Nyckeln till en bra wok är att steka eller woka alla ingredienser utan att de torkar ut eller är för fuktiga. Den woken jag brukar tillaga tar max tio minuter att laga och är alltid uppskattad av alla. Den är billig och vi har alltid de ingredienser som behövs. Nudlar är bland de billigaste basingredienserna som finns. Man kan köpa antingen äggnudlar eller snabbnudlar, båda funkar lika bra!

Ingredienser:

  • Vilka grönsaker du vill
  • Valfritt: kött, fisk, fågel, quorn
  • Äggnudlar eller snabbnudlar
  • Sweet chili sås
  • Sojasås

Börja med att steka de grönsakerna du vill ha med eventuellt något slags kött. Jag använder mig av quorn bitar. I och med att alla mina ingredienser var frysta så stektes de tillsammans. Har man färska grönsaker och upptinat kött så ska nog köttet stekas en stund före grönsakerna blandas i.

DSC_0001

Koka upp vatten. Lägg i nudlarna innan vattnet börjat koka, alltså direkt i det kalla vattnet. Bryt gärna nudlarna i mindre bitar med hjälp av en gaffel eller liknande för då blir det enklare att röra om senare. Man kan bryta nudlarna innan de läggs i vattnet också men då finns risk att man sticker sig på dem eller att de flyger åt alla håll då de är väldigt spetsiga och krispiga. Om man vill kan man koka upp ris istället för nudlar och ha det. Då blir det stekt ris istället, lika gott!

DSC_0002

När nudlarna är kokta (vilket tar knappt fyra minuter) ska de silas av och slängas ner i stekpannan. Rör om ordentligt så att allt blandas. Tillsätt sedan sweet chili sås och sojasås. Föredrar man andra smaker kan man ha i kryddor eller annan sås. Men lägg då till lite olja till så att kryddorna fördelar sig ordentligt.

DSC_0003

Rör om igen och koka bort eventuell vätska men se till så att rätten ser blank ut. Den får inte torka ur. Sen är det bara att servera. Enkelt, billigt och gott! Hoppas det smakar bra!

DSC_0006

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *