Desserter, Recept

Mäktig kladdkaka

Vi hade precis 150 gram margarin kvar i kylskåpet idag. Jag undrade vad kan man göra av det då vi sällan använder margarin. Det är något som vi köpte för födelsedagssyften. Och mängden vi hade kvar var rätt svår att använda. Men då kom jag på att den kladdkakan jag brukar baka innehåller exakt den mängden. Dessutom är det en kaka som vi båda älskar. Så idag har jag bakat en kladdkaka. I och med att jag hann fotografera så blir det ett recept på det som vanligt. Detta är en väldigt mäktig variant, och med det menar jag att den verkligen är för chokladälskare. Men man ska inte äta för mycket av den för då kan man dö. Nej, jag skojar bara. Men god är den! Dessutom är den enkel att förbereda och man får väldigt lite att diska efteråt.

Ingredienser:

  • 150 g margarin
  • 3 dl socker
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk florsocker (behövs endast för garnering)

Börja med att smälta margarinet i en relativt stor kastrull. Hela smeten ska tillredas i kastrullen så se till att den rymmer en hel sats. När margarinet har smält ska kastrullen bort från värmen. Tillsätt socker, vaniljsocker och kakao. Jag vet att mängden kakao kan vara häpnadsväckande, men det är också därför jag valt att kalla denna kaka “mäktig”.

DSC_0001

Rör om till en tjock smet. Lägg sedan i äggen och rör om fort, helst samtidigt som de läggs i. Om smeten fortfarande är varm p.g.a. margarinet kan äggen koagulera om man inte är kvick.

DSC_0002

Sist men inte minst så ska mjölet i. Vispa ordentligt för att få bort eventuella klumpar. Kladdkakans smet ska vara lite trög och tjock men den får absolut inte likna en deg.

DSC_0003

Häll sedan smeten i en smörad och bröad form. Tänk på att kakan inte blir högre så skrapa av så mycket smet som möjligt för större kaka. Jag använder silikonformer och behöver därför inte smörja min form. Använder man silikonformer är det bra att veta att de böjer sig lätt. Jag brukar därför ta ut hela ugnsgallret och lägga formen på så jag ställer in hela gallret istället.

DSC_0004

Låt kakan gräddas i nedre delen av ugnen som ska vara uppvärmd till 175 grader. Kakan ska gräddas tills ytan ser färdig ut vilket tar ungefär 20 minuter men inte mer. Sen är det bara att ta ut den och låta den svalna.

DSC_0005 (2)

När kakan svalnat kan man garnera den om man vill. Den som inte vill det har nu en färdig kladdkaka. Men jag tycker om att pryda mina bakverk och klippte därför ut ett pappershjärta som mall. Florsocker är det man brukar garnera en kladdkaka med. För att verkligen få det siktat på kakan är det bra att använda lämpligt verktyg. Jag har ingen mjölsikt och använde därför en tesil vilket fungerade lika bra.

DSC_0006

Ta bort mallen och sen är kladdkakan färdig. Om man vill få till den där klassiska butikskänslan som man får då man köper färdig kladdkaka så kan man ställa in den i kylen en timme innan servering.

DSC_0007

Annars är det bara att servera! Tänk på att det inte går att få ut kladdkakan ur en silikonform. Har man bakat i en sådan så får man skära ut bitar ur formen och då är det viktigt att använda trubbiga plastredskap, t.ex. en stekspade. Gör man inte det finns det risk för att man får hål i formen. Hur som helst, hoppas kladdkakan smakar gott!

DSC_0008

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *