Om det finns något jag aldrig tröttnar på så är det nygräddade scones med smör på. För ett par dagar sen var jag sugen på att baka något som inte var en efterrätt så det fick bli bröd. I och med att jag inte hade mycket tid på mig fick det bli scones eftersom det är något som går fort. Som vanligt så fotograferade jag under matlagningen och kan därför dela med mig av mitt recept.
Ingredienser:
- 4 ½ dl mjöl (vilket som helst, även blandningar av olika mjöl funkar bra)
- 2 tsk bakpulver
- 2 krm salt
- 50 g margarin
- 2 dl mjölk (alternativt yoghurt, filmjölk eller grädde)
Sätt ugnen på 250 grader. Därefter ska de torra ingredienserna blandas i en bunke, d.v.s. mjölet, saltet och bakpulvret.
Bryt därefter margarinet i små bitar och rör ner dem i bunken. Använd fingrarna för bästa möjliga resultat.
Tillsätt mjölk och rör ihop det hela till en deg. Var inte orolig om degen verkar klibbig. Detta är en deg som inte ska vara så fast, för då hade bakpulvret inte kunnat arbeta lika väl.
Dela degen i två halvor. Forma dem till två bollar och lägg dem på en plåt som det finns bakplåtspapper på. Platta till bollarna till två platta kakor som är ungefär lika tjocka som en tumme. Skåra kakorna så att de kan brytas i fyra delar var men se till så att de inte skärs igenom. Sen ska de naggas med en gaffel eller liknande så att man får små hål överallt.
Sen är det bara att ställa in dem i mitten av ugnen. Låt bröden gräddas i tio minuter, tills de blir gyllenbruna. Ta därefter ut dem och låt dem svalna men de får inte bli kalla. Poängen med scones är att de ska ätas nygräddade. Servera dem gärna med något gott pålägg. Själv föredrar jag rikligt med smör och sen lite ost och apelsinmarmelad. Fungerar som både frukost och tilltugg till lunch eller middag. Hoppas det smakar bra!