Desserter, Recept

Sockerkaka

Det är rätt svårt att undvika sockerkaka om man är bosatt i Sverige då det är en av de mest traditionella kakorna vi har i detta land. Jag har rätt bra erfarenhet av denna kakan i och med att jag bakat den så otroligt många gånger att jag tappat räkningen. Det är en kaka jag bakat med vänner, med familj, åt andra och har till och med sålt för att tjäna småpengar på marknader. Jag skryter aldrig och tycker det är rätt fult att göra det, men tyvärr måste jag erkänna att jag tycker att min sockerkaka är den bästa som finns. Och det är nog för att jag är så entusiastisk av mig kring detta bakverk. Jag har provat flera recept, köpt en av varje märke som går att köpa och såklart provat andras. Genom en sammanslagning av de jag tyckt om mest kom jag fram till det recept jag utgår ifrån idag. Jag gillar att vara generös och bjuda på recept så andra kan prova på de saker jag tycker om så idag blir det ett sådant inlägg.

Ingredienser:

  • 100 g margarin (eller smör)
  • 1 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Sen är det bara att börja med att smörja och bröa en form. Långpanna eller sockerkaksform är rekommenderade. Har man en silikonform så behövs varken smör eller ströbröd eftersom inget fastnar.

DSC_0013

Smält margarinet i en kastrull. Blanda det smälta margarinet med mjölken och låt det svalna en stund (det räcker med att ta bort kastrullen från plattan).

DSC_0012

Vispa ihop äggen och sockret i en bunke. Det ska vara pösigt och luftigt. Se till så att det blir jämnt.

DSC_0014

Rör ihop de torra ingredienserna i en separat skål, alltså mjölet, bakpulvret och vaniljsockret. Häll sedan över blandningen i äggsmeten och vispa ihop det till en tjock smet. Den kan verka lite trög vid det här stadiet.

DSC_0015

Allra sist ska vätskeblandningen bestående av margarin och mjölk ner i bunken.

DSC_0016

Vispa ihop till en jämn smet och häll sedan över allt i formen. Om din form är gjord i metall är det rätt bra om man bankar formen med smeten i lite lätt på en plan yta så att luftbubblor slås ut. Det ska se ut ungefär som på bilden nedanför.

DSC_0017

Ställ sedan in formen i mitten av ugnen. Låt den stå där i en halvtimme. Därefter får man kontrollera kakan med provsticka. Är det ingen smet på stickan så är den färdig. Annars får den stå två minuter till och så får man kontrollera igen. Håll på så tills kakan verkar färdig.

När kakan väl är färdig är det bara att ta ut den och låta den svalna i formen i minst en kvart. När du kan ta på formen utan att bränna dig kan du ställa den uppochnervänd på en tallrik eller liknande och knacka på formen tills kakan faller ur. Verkar kakan sitta fast kan man prova att lossa på kanterna med en slickepott.

DSC_0018

Förvara kakan väl försluten eftersom den blir torrare ju längre den är i kontakt med luft. Detta ska vara en saftig kaka.

Skär upp i bitar och servera gärna till kaffe. Jag tycker bittra drycker passar bäst till söta saker. Hoppas det blir gott!

DSC_0019

Ett litet tips när man blivit mer van vid att baka denna kaka är att prova fruktiga varianter. Det är väldigt gott om man trycker ner lite blåbär i smeten. Det smakar ungefär som blåbärsmuffins då. Det går givetvis bra med andra bär. Man kan även ha i kakao om man vill få en chokladsmak. Blir smeten för tjock om man tillsätter egna smaksatser kan man ha i lite mer margarin och mjölk. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *