Desserter, Recept

Saffranskladdkaka

December innebär att årsskiftet nalkas. Samtidigt som man förbereder sig för ett bra slut på året så väntar även hektiska veckor för de som firar jul. Jag har aldrig riktigt firat jul på ett ordentligt sätt då kristna traditioner aldrig varit del av min familjs kultur. Däremot har jag ändå firat det med vänner då majoriteten av de i min omgivning har jul som en tradition. Och nu när jag har en pojkvän som faktiskt värdesätter jul så har det äntligen blivit dags för mig att fira denna högtid regelbundet varje vinter. Så i år handlade jag ett flertal juliga ingredienser till mitt skafferi för att smygbörja med julbaket så tidigt som möjligt. Först ut i min planerade lista var en saffranskladdkaka. Detta är en julvariant av den klassiska kladdkakan. Den är gul och smakar väldigt mycket jul. Den har choklad i sig men det är saffranet som är den dominanta smaken. Jag kommer givetvis dela med mig av receptet som vanligt.

Ingredienser:

  • 100 g margarin
  • ½ g saffran (1 paket)
  • 100 g vit choklad
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl mjöl

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Därefter ska margarinet smältas i en kastrull. När det har smält ska kastrullen tas bort från värmen. Tillsätt saffran och se till så att det blandas ordentligt. Bryt därefter chokladen i bitar och rör ner i kastrullen. Se till så att det smälter och blandas i utan klumpar.

DSC_0009

Vispa ägg och socker i en bunke. Häll därefter i innehållet som finns i kastrullen i sockerblandningen. Vispa ihop till en ganska trög smet. Därefter ska mjölet i och då kan det bli lite svårt att vispa men det går.

DSC_0012

Häll sedan smeten i en rund form. Om den inte är en silikonform så ska den smörjas och bröas innan smeten hälls i. Ställ sedan in formen i mitten av ugnen och låt kakan gräddas i 20 minuter. Den får absolut inte gräddas längre. Ytan på den ska likna en slags tunn och glansig hinna, och kakan ska se frasig ut i kanterna.

Låt kakan svalna en stund innan den ställs in i kylskåpet. Servera den så kall som möjligt och gärna med några svenska bär till. Hoppas det smakar gott och juligt!

DSC_0016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *