Mat, Recept

Bönburgare med kall sås

Som vegetarian kan det vara dyrt med sojaersättning hela tiden. Ibland kan det vara gott både för magen och plånboken med husmanskost utan halvfabrikat. Jag har rätt många recept som är helt baserade på färska råvaror, eller i alla fall fria från fabriksproducerade produkter. En av dem är mina supergoda bönburgare. Dessa passar som ersättning för hamburgare, men går även att ha till allt möjligt. Man kan ha dem i wraps, i salladen, på smörgåsen – allt möjligt. Jag brukar ha en kall sås till och även den passar i allt tillsammans med burgaren. Så här kommer ett dubbelrecept som inte bara är nyttigt och billigt, men även väldigt enkelt och tar knappt en kvart!

Ingredienser (bönburgare):

  • Valfria bönor, gärna en mix
  • Valfria kryddor
  • Ägg
  • Ströbröd

Mosa bönorna i en bunke. De ska inte vara helt mosade, bara lite halvt så att man fortfarande känner av bönorna. Enklaste sättet att mosa dem på är att använda baksidan av en sked. Vill man inte ha konsistensen av bönor alls så går det bra att använda en mixer. Blanda även i valfria kryddor med bönorna. Jag tycker om att ha kardemumma, chili, vitlök, lök, paprika och svartpeppar.

DSC_0001

Tillsätt ett ägg så att allt fäster ordentligt. Ägg fungerar som bindemedel i de flesta rätter och bakverk!

Häll därefter i ströbröd, lite i taget. Rör om ordentligt. Det är tillräckligt med ströbröd i smeten då innehållet liknar en färs.

DSC_0002

Klicka ut färsen med hjälp av en matsked i en stekpanna. Det behöver inte se snyggt ut.

DSC_0003

När botten av varje burgare fått färg, stick en stekspade försiktigt under var och en av dem och vänd dem. Forma dem efter att de vänts med hjälp av en matsked och själva stekspaden. Platta till dem lite också.

DSC_0004

Vänd på dem lite då och då så att båda sidor ser lagom bruna ut. Stek på svag värme då de vänts en gång. Sen är burgarna klara. De kan stå kvar i stekpannan ett tag men då ska spisen stängas av. Detta är bra att göra medan man förbereder såsen så att burgarna inte blir kalla. Ska de ätas i en sallad eller wrap däremot så spelar det ingen roll om de är kalla eller inte.

Ingredienser (sås):

  • Creme fraiche
  • Majonnäs
  • Honung eller sirap
  • Valfria grillkryddor
  • Persilja

Rör ihop alla ingredienser i en skål. För två portioner använde jag en halv burk lätt creme fraiche, en tesked majonnäs, en tesked sötma, kryddor och persilja efter smak. Kryddorna jag använde var chilipulver, paprikapulver, vitlökspulver och lökpulver.

DSC_0007

Servera såsen med burgarna till precis vad du vill. Vi hade pommes och ångkokt broccoli till, men dessa burgare är goda till allt! Hoppas ni gillar dem!

DSC_0012

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *