Mat, Recept

Shepherd’s pie

Notering: Detta är ett gammalt recept ur min samling. Jag har förbättrat och förändrat receptet såpass mycket att jag bestämt mig för att posta om det. Så detta är version 2!

De flesta av mina recept har varit relativt enkla och billiga. Men ibland finns det lite lyxigare tilltugg också. Igår lagades det en shepherd’s pie hemma hos mig. Det är en klassisk brittisk paj och klassas som husmanskost. Det är en köttfärspaj som har ett täcke av potatismos. Om man vill imponera på gästerna utan att det ska vara “gourmet” så kan man tillaga denna paj. Men tänk på att det är en tidskrävande rätt som tar ungefär två timmar att förbereda så börja i god tid. Vi gjorde en paj som bestod av fyra portioner så det går alldeles utmärkt att kyla pajen någon dag eller frysa den i flera veckor då den går att värmas upp i mikrovågsugn. Så mitt recept avser alltså fyra måltider!

Ingredienser:

 • Drygt 1 kg potatis
 • 1 krm svartpeppar
 • 1 hackad gul lök eller 1 msk lökpulver
 • 2 pressade vitlöksklyftor eller 2 krm vitlökspulver
 • 1 dl ärtor
 • 1 ½ dl tärnad morot
 • 1 tsk rosmarin
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 buljongtärning
 • 300 g sojafärs
 • 2 dl mjölk (eventuellt lite mer)
 • 50 g margarin
 • 1 tsk dill
 • 1 dl riven ost eller skivad ost som kan täcka en form

Börja med att skala och koka potatisarna i saltat vatten. När potatisarna väl börjat koka så ska färsen stekas. Fräs färsen tills den fått lite färg. Om du använder färsk lök och vitlök så ska de fräsas tillsammans med färsen. När färsen väl fått färg så ska grönsakerna läggas i. Om man inte orkar tärna morötter eller mäta upp ärtor så finns det faktiskt färdiga konserverade blandningar av just dessa grönsaker att köpa på burk. Men färskt är bäst, så vi använde oss utav det. Tillsätt även vatten i färsen så att det täcker allt i pannan. Lägg till buljongtärningen, tomatpurén, rosmarin och svartpeppar. Används pulvervarianter av lökarna så ska de i också.

DSC_0006

När färsen är färdig så ska den hällas ner i en ugnsform. Platta till den ordentligt så att den jämnas ut.

Lämna färsen och återgå till potatisarna fast ställ ugnen på 190 grader först. När potatisarna är färdigkokta är det bara att sila av dem. För att veta om de verkligen är kokta så kan man sticka dem med en gaffel eller provsticka. Den ska gå igenom utan motstånd. Mosa de silade potatisarna med en potatisstöt eller liknande redskap. Lägg i margarinet, mjölken och dill. Margarinet bör smälta relativt snabbt då potatisarna är varma. Rör om tills det blir en jämn och len blandning. Om det är för torrt ska mer mjölk tillsättas. Det går även att utesluta dill om så önskas. Jag använder mig utav dill för det är en så typisk svensk smak. Men gillar man sina traditioner kan man göra moset utan. För övrigt så är detta även det grundrecept jag använder för potatismos så nu vet ni det.

DSC_0007

Klicka ut potatismoset över färsen i ugnsformen. Platta till det och jämna ut det. Undvik att blanda moset med färsen. När det ser någorlunda skapligt ut så ska moset räfflas med en gaffel så att man får långa spår längs den längsta sidan av pajen. Täck därefter moset med ost. Riven ost är det vanligaste men det går också bra med några skivor ost på ytan. Om man vill få till den klassiska brittiska smaken ska man använda cheddarost.

DSC_0008

Ställ därefter in pajen i mitten av ugnen och låt stå där i en halvtimme ungefär och eventuellt längre. Ytan ska bli gyllenbrun och osten ska smälta. Låt pajen svalna efter att ha tagit ut den.

DSC_0009

Sen är det bara att servera. Det traditionella sättet att servera rätten på är att skära ut den i rektangulära former. Jag försökte men oftast faller det ihop ibland, speciellt om man vill ha den första biten. Men jag lovar, pajen är lika god oavsett hur snygg eller ful biten blir. Shepherd’s pie är nog en av mina favoriträtter.

Hoppas ni älskar den lika mycket som jag gör!

DSC_0010

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *