Mat, Recept

Hasselbackspotatis

Att potatis är viktigt för det svenska köket är nog ingen stor nyhet. Men det är ändå sällan man ser seriösa potatisrätter i dagsläget. Det är ofta bara lite kokt potatis eller potatismos som man ser på tallriken. Anledningen till det kan möjligtvis vara kostnad och tid efter potatis är en råvara som tar sin tid att tillagas. En annan anledning kan vara att det är jobbigt att skala dem. Det är i alla fall de saker som folk klagar på i mina kretsar. Men för mig är potatis det bästa som finns. Det är billigt, nyttigt, gott och så otroligt flexibelt. Man kan göra i princip vad som helst med det – även plantera om den om den börjar ruttna. Så dagens recept är ett potatisrecept som är avsett för att serveras tillsammans med något annat. Därför syns lite rostade grönsaker på mina bilder, men receptet omfattar enbart potatisen. Och det är inte vilken sorts potatis som helst. Det är en klassisk svensk hasselbackspotatis.

Denna potatis är lite krånglig att göra för den som inte är stabil med en kniv i hand, men det är något som de flesta uppskattar enormt mycket. Det är en potatis som skivats halvt för att kunna absorbera smakerna av det som läggs på den. Man kan säga att det är en lyxigare svensk bakad/rostad potatis.

Ingredienser:

  • Potatis
  • Smör eller margarin
  • Ströbröd
  • Garnering (valfritt)

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skölj några potatisar. Ta sedan en vass kniv och skär skivor av potatisen, men inte helt! Det ska vara en hel potatis trots allt. Enklaste sättet är att ha en slags träsked under potatisen så att skedens kanter stoppar eggen från att nå igenom hela potatisen.

Lägg sedan potatisarna i en form eller långpanna. Klicka på lite smör eller margarin på potatisen. Ställ sedan in dem i mitten av ugnen i ungefär en halvtimme.

DSC_0001

Ta ut potatisarna efter en halvtimme. Strö över lite garnering om så önskas. Personlig favorit för mig är dill, vitlökspulver och svartpeppar. Ost är rätt populärt med, men det faller inte mig i smaken. Man kan även lägga på lite mer smör eller margarin om man vill. Toppa med ströbröd och ställ in i ugnen igen i ungefär 25 minuter plus lite till. Potatisen ska vara mjuk och brun då den är klar.

På bilden märks det säkert att det rostades några rotfrukter och champinjoner till min potatis. Rotfrukter rostas lika länge som potatisarna då de tillhör samma kategori. Champinjoner och andra grönsaker rostas tillsammans med potatisarna andra gången de ställs in.

DSC_0002

Ta ut potatisarna när de är klara och låt dem svalna i fem minuter då de är brännheta i mitten. Servera med i princip vad som helst!

DSC_0003

DSC_0004

Hoppas ni älskar dem!

DSC_0005

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *