Mat, Recept

Pestopasta

Italiensk mat är något utav ett under. Variationen och enkelheten i detta kök går inte att jämföras med något annat. Man kan laga allt ifrån billigt till så dyrt att man blir luspank. Dagens inlägg handlar om något som är ganska billigt, snabbt och väldigt gott – nämligen pestopasta. Denna rätt är väldigt enkel. Det enda man behöver är pasta, pesto och något gott att ha till. Man kan göra pesto själv genom att blanda valfria örter, nötter och olivolja i en matberedare, eller så kan man vara lat och köpa en färdig burk. Kom dock ihåg att den pesto man köper oftast innehåller parmesan eller annan ost som inte är vegetarisk. Oftast brukar det vara så att så länge osten inte innehåller löpe så är det okej.

Ingredienser:

  • Pesto av valfri sort
  • Pasta
  • Sojabitar
  • Grönsaker
  • Rödlök

Koka upp pastan enligt instruktioner på förpackningen. Samtidigt ska sojabitar och grönsaker stekas lite lätt. Är grönsakerna färska ska de stekas senare. Vi använder frysta grönsaker samt quornbitar så allt steks tillsammans.

DSC_0001

När allt är genomvarmt, tillsätt rödlök. Denna löken ger en mer aromatisk upplevelse. Jag väljer att steka den lite senare då jag gillar tuggmotstånd.

DSC_0003

När allt är klart, alltså både pastan och innehållet, så ska det blandas med pesto. Det finns få märken som gör vegetariska pestovarianter. Men den som säljs på Ö&B är vegetarisk. Även ICA säljer två stycken varav en är helt vegansk. Den helt veganska peston som finns på ICA är arrabbiata sorten som även syns på bilden nedanför då det var den jag använde för detta recept. Det är den som innehåller soltorkade tomater, men jag måste ändå varna mina läsare – denna pesto innehåller röd chili och är väldigt stark. Det är inte vanligt att tomatpesto är starkt, men just ICAs variant är det. De andra är inte det.

DSC_0002

Sila av pastan och häll ner den i stekpannan med sojabitarna. Släng i lite pesto och rör om. Jag brukar använda en halv burk när jag använder ICAs pesto till två portioner.

DSC_0005

Sen kan man välja att antingen servera direkt som den är, alltså varm. Eller så kan man kyla ner som matlåda. Det bästa med pestopasta är att den kan ätas både varm och kall. Då vi fick pendla till skolan åt vi detta regelbundet då det var smidigt. Dessutom är det så otroligt gott! Vill man lyxa till det kan man strö över lite riven ost. Buon appetito!

DSC_0007

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *