Mat, Recept

Chili con carne

Chili con carne betyder chili med kött på spanska. Vissa vegetarianer hävdar att den vegetariska varianten därför bör heta chili sin carne, vilket är samma sak fast utan kött. Personligen så anser jag att det ändå bör heta con carne då det är poängen. Men köttet behöver såklart inte vara animaliskt! Det är ju sojakött jag använder. Hur som helst, denna rätt känner de flesta säkert till då den serveras i skolor, ingår i hemkunskap och är rätt vanlig på det svenska middagsbordet. Men det är ändå alltid en unik rätt för varje individ har ett eget sätt att tillaga rätten på. Så idag får ni lära ur hur jag gör.

Ingredienser:

 • 1 liten rödlök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 150 g sojafärs
 • 1 dl tärnad paprika
 • ½ paket krossade tomater
 • 1 msk tomatpuré
 • 2 dl vatten, eventuellt lite till
 • 1 msk chilipulver
 • 1 tsk cayennepeppar
 • 1 msk paprikapulver
 • 2 krm svartpeppar
 • 1 tsk persilja
 • 1 paket valfria bönor

Hacka rödlöken och vitlöken fint. Fräs därefter lökarna tillsammans med sojafärs och paprika i en stekpanna.

DSC_0001

När allt fått lite färg och blivit genomvarmt, tillsätt resten av alla ingredienser förutom bönorna. Om det blir för torrt, tillsätt lite mer vatten. När det börjar puttra, häll i bönorna. Tänk på att vissa vita bönor kommer i tomatsås. Vill man ha en mildare rätt kan man ha i dem. De är även det vanligaste valet i Sverige.

DSC_0002

När grytan fått puttra en stund är den färdig. Man kan servera detta till rätt mycket. I USA äter man det till frukost eller mellanmål med bröd vid sidan av (där heter rätten bara “chili”). Här är det mer vanligt att ha ris till, men potatis och pasta fungerar lika väl. Så detta är en väldigt flexibel rätt. Dessutom är den billig och nyttig! Så jag rekommenderar alla studenter att äta chili con carne då plånboken är smal! Hoppas ni gillar det!

DSC_0006

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *