Mat, Recept

Mustig quorngryta

Nästan varje månad brukar Mildas gräddprodukter vara billiga någon vecka på Willys. Jag brukar samla på mig deras “Mat Extra” eftersom den är som en vanlig matgrädde fast med lika mycket fett som i röd mjölk. Det är ett hälsosammare alternativ som smakar lika gott som vanlig grädde. Men vad gör man dessa då? Jo, allt möjligt. Jag brukar använda dem i grytor och såser. En av de vanligaste grytorna jag gör är en mustig quorngryta. Det finns flera olika quorngrytor men denna är en av mina favoriter då den är härligt aromatisk och har en len och brun sås. Så det blir ett recept idag!

Ingredienser:

 • 150 – 200 g quornbitar eller annat sojakött i bitar
 • 1 dl ärter, paprika och majskorn (finns som fryst mix)
 • 2 dl broccoli
 • 1 grönsaksbuljong
 • 2 ½ dl vatten, eventuellt lite till
 • 2 krm garam masala
 • 4 krm malen muskotnöt
 • ½ msk lökpulver
 • 2 krm svartpeppar
 • 1 tsk persilja
 • 1 krm koriander
 • 2 krm spiskummin
 • 1 1/4 dl matgrädde
 • 1 msk sojasås

Stek quornbitar och alla grönsaker i en stor stekpanna. Så fort det börjar fräsa, sänk värmen och sätt ett lock på så att ångan stannar kvar och värmer upp innehållet. Som ni säkert märker på bilden nedanför så saknar mitt lock ett stadigt handtag.

DSC_0001

Lyft på locket då och då för att röra om. När allt är genomvarmt ska man kunna dela på en quornbit i mitten utan något motstånd. Ta då bort locket och lägg i en buljongtärning och vatten. Lös upp tärningen och rör om. Häll därefter i alla kryddor och rör om så att allt innehåll i stekpannan får absorbera aromerna. Behövs mer vatten så ska det tillsättas. Alla grejer i stekpannan ska bada i såsen.

DSC_0002

När det har blandats ordentligt och börjat småputtra, tillsätt grädden och sojasåsen. Rör om tills allt blandats och såsen blir jämn.

DSC_0003

Sen är det bara att servera med ris till. Vill man så kan man späda ut denna gryta och ha som soppa också. Basen till grytan är baserad på svampsås och är därför utmärkt att ha svamp i om man så önskar. Hoppas ni gillar det!

DSC_0004

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *