Mat, Recept

Falafel

Falafel är idag väldigt vanligt och de flesta vet om vad det är. Men för er som inte vet så är det bollar eller plättar gjorda av mosade kikärtor, kryddor och örter. Det är något som kan ersätta kött då det är proteinrikt; dessutom är det veganskt. Traditionellt sett ska man fritera falafel för att få en knaprig yta, men jag tycker inte om att ödsla pengar på stora mängder olja och väljer därför att steka mina. I skolmatsalen är det väldigt vanligt att vegetarianer och veganer får falafel istället för köttbullar men personligen anser jag att man kan ha falafel till mer än så. Därför kommer jag i detta inlägg dela med mig av två rätter som jag gillar att ha falafel i, men receptet avser endast falafel.

Ingredienser:

  • 2 dl kikärtor
  • ½ dl vatten
  • 2 vitlöksklyftor eller 2 krm vitlökspulver
  • ½ gul lök eller 1 msk lökpulver
  • 1 msk persilja
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm spiskummin
  • ½ dl ströbröd eller mjöl + eventuellt lite mer

Häll upp alla ingredienser i en mixer. Om man har en bra mixer kan man minska mängden vatten och då kommer inte heller ströbröd behövas senare.

DSC_0009

Mixa ihop allt till en slät färskliknande smet. Är den för rinnig, tillsätt då lite ströbröd eller mjöl.

DSC_0014

Forma bollar eller plättar av blandningen. Vill man så kan man rulla dem i ströbröd för att få en smått krispig yta, annars kan man steka dem som de är. Det går givetvis bra att fritera dem också eftersom det är det de är avsedda för. På bilden nedanför kan ni se hur de ser ut när de är klara om man har ströbröd på. Då blir de lite mer bruna.

DSC_0011

Den andra bilden som är nedanför visar hur de ser ut om man steker dem utan ströbröd på. De blir mer gula och gyllene men ytan hårdnar som vanligt.

DSC_0015

Sen är det bara att servera dem. Falafel fungerar både kalla och varma beroende på vad man har dem i. Jag gillar dem kalla i wrap och sallad men varma till allt annat.

När jag steker dem med ströbröd så tycker jag den smått knapriga ytan påminner om grillat och då gillar jag att ha dem i pitabröd med sallad. Brukar även ha lite klyftpotatis till.

DSC_0012

DSC_0013

När jag steker dem utan ströbröd gillar jag att ha dem till ris eller bulgur med ångkokta grönsaker och en kall yoghurtsås till. Hur man än väljer att äta dem så är de alltid lika goda. Hoppas ni gillar dem!

DSC_0016

Kikärtor är otroligt billiga, speciellt när man köper dem som torrvara och blötlägger dem själv. Dessutom är de proteinrika och väldigt flexibla så man kan göra allt möjligt med dem. Den nya trenden bland veganer är en ingrediens som heter aquafaba och är spadet man får av blötlagda kikärtor. Man kan ha det i allt istället för ägg t.ex. Så ja, kikärtor är riktigt bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *