Desserter, Recept

Amerikanska blåbärspannkakor

Återigen har det stått stilla här och det beror på att jag spenderade den större delen av juli hos min familj i Jönköping. Men nu är jag hemma igen och livet rullar vidare, även om jag velat stanna lite längre. Har känt mig väldigt nere idag för jag saknar min lillebror så ofantligt mycket. Han är världens bästa bror!

Hur som helst, på tal om honom så fixade han ihop amerikanska blåbärspannkakor en av dagarna under vår vistelse. Jag tyckte det verkade spännande och dokumenterade under tillagningen och har därför ett recept att dela med mig av. Dessa blåbärspannkakor blir blåa/lila om man använder tinade frysta blåbär som vi gjorde, men har man i färska så ser de ut som vanliga amerikanska pannkakor med några blåa små pluttar i. Vi använde frysta, därav färgen.

Dessa pannkakor är superfruktiga och har en lätt syrlig smak från bären samtidigt som den är söt eftersom det finns socker i smeten. Det är en perfekt dessert som kan fixas ihop snabbt, men även en lyxig frukost för den som vill unna sig något gott.

Ingredienser:

  • 3 dl mjöl
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • 2 msk socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 ägg
  • 2 dl blåbär

Börja med att blanda alla torra ingredienser i en bunke. För en riktigt klumpfri och enkel vispning kan man sikta ner allt.

DSC_0097

Häll i mjölken och vispa raskt ihop till en smet. Släng sedan i ägget och vispa tills allt blandas ordentligt.

DSC_0099

Vänd sedan ner blåbären. Vispa inte för då krossas dem. Smeten nedanför är lila eftersom vi tinade frysta blåbär.

DSC_0100

Klicka ut lite matfett i en stekpanna och stek sedan pannkakorna på medelvärme. Tänk på att dessa steks väldigt snabbt. De ska bli lite tjocka. När ytan blir lite bubblig och pannkakan lossnar lätt är det dags att vända.

DSC_0103

Båda ytor ska få bruna partier. Sen är det bara att servera dem på hög!

DSC_0102

Servera gärna med färska bär till. Annars kan man ta den traditionella amerikanska garneringen som inkluderar lönnsirap och smör.

DSC_0104

Hoppas ni gillar dessa smarriga pannkakor! Och om ni gör det så får ni tacka min bror för receptet!

DSC_0105

2 reaktioner på ”Amerikanska blåbärspannkakor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *