Desserter, Recept

Kolasnittar

Min pappa är förälskad i alla bakverk som smakar smör. Han tycker därför om sockerkaka väldigt mycket. Något annat han gillar är kolasnittar, även kallade sirapskakor. Dessa kakor, eller kex som jag tycker att de är, har en väldigt stark smörsmak. När jag bakar dem så tillsätts ingefära för det är just det pappa gillar. En sjuksköterska på hans jobb hade med sig dessa en gång och sen dess har han fastnat. När jag inte bakar för honom så ersätter jag smöret med margarin så dessa bakverk kan därför även serveras till veganer! De flesta har nog ätit dessa kex som är spröda men sega i mitten och älskat dem. Så varför inte ett recept på detta?

Ingredienser:

  • 100 g mjukt smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 dl mjöl
  • ½ tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malen ingefära (kan minskas eller bytas ut mot vaniljsocker om det blir för starkt)

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda därefter socker, sirap och margarinet till en krämig klump. Det underlättar om man tärnar margarinet i bitar innan man blandar ihop allt.

DSC_0085

Blanda resten av ingredienserna, d.v.s. de torra sakerna, i en skål och vänd ner dem i krämen. Rör ihop det hela till en väldigt mjuk deg. Dela därefter denna deg i två delar.

DSC_0088

Klä en plåt med bakplåtspapper. Placera degbitarna på plåten och rulla ut dem till längder. Platta till dem lite men se till så att det finns mellanrum mellan dem för de kommer flyta ut lite i ugnen. Räffla sedan längderna med en gaffel. På bilden nedanför har jag räfflat mina åt fel håll men det spelar ingen roll då det är en smaksak som inte påverkar kakorna alls.

DSC_0093

Ställ in plåten i mitten av ugnen i 12 – 15 minuter. Längderna ska bli platta och bruna. När de är färdiga, låt dem svalna på plåten. Tänk på att de fortfarande är mjuka! Kakorna stelnar i rumstemperatur på den varma plåten. Snitta kakorna snett medan längderna fortfarande är varma.

DSC_0094

När kakorna stelnat är det bara att bryta loss dem och servera till fikat. Hur enkelt och gott som helst!

DSC_0095

Hoppas ni gillar dessa kakor. De är väldigt snabba och man har oftast alla ingredienser hemma!

DSC_0096

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *