Desserter, Recept

Nice cream

Något som verkligen blommat i veganvärlden under den senaste perioden är nice cream. Det är en väldigt ekonomisk, miljövänlig och vitaminrik dessert som är en vegansk variant av glass. Den är snäll mot plånboken, naturen och djuren – därav namnet. Och visst är det underbart att det finns en sådan dessert för vem älskar inte glass? Jag som är vegetarian försöker ändå få in så mycket veganskt som möjligt i vardagen så för mig var detta ett måste.

Så på vilket sätt är detta ekonomiskt och bra för miljön? Jo – poängen är att receptet kom till genom att man experimenterade med övermogna bananer. De flesta väljer ju att slänga bananer så fort de blir bruna, vilket är synd för det är då de är som sötast. Just av den anledningen kräver inte desserten socker heller, så den är väldigt smal. Dessutom kan man smaksätta den hejvilt.

Ingredienser:

  • 2 övermogna bananer
  • En skvätt vätska (växtbaserad mjölk eller vatten)
  • Valfri smaksättning, t.ex. 1 msk kakao eller ½ dl av en annan frukt
  • 1 – 2 droppar vaniljessens för den som vill minska banansmaken

Börja med att välja ut vilka bananer du ska använda. Ju brunare desto bättre.

DSC_0001

Skala och skär bananerna i bitar och frys in dem tills de blir till is.

DSC_0002

Häll i de frysta bananbitarna i en blender. Häll i en skvätt vätska, men inte för mycket för då blir det milkshake. Tillsätt någon smaksättare och lite vaniljessens.

DSC_0001 (2)

Mixa sedan samman allt till en krämig blandning. Har man en matberedare behöver man inte ens vätskan och då blir den ännu mer glassig. Poängen med den övermogna bananen är inte bara att den ska bidra med sötma. I och med att den fryses in så blir den krämig och gräddig när den mixas i det frysta tillståndet – perfekt för glass!

Servera gärna med lite kanel eller annat skoj på toppen. Visst är detta ett fiffigt recept för den som aldrig lyckas äta upp sina bananer i tid?

DSC_0002 (2)

2 reaktioner på ”Nice cream

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *